Det er gjengs oppfatning at Fremskrittspartiet er noe helt annet enn Sverigedemokraterna. Derfor sitter Frp i regjering i Norge, mens Jimmie Åkesson er persona non grata i svensk politikk. Åkesson er sjef i et parti med nazistiske røtter. Fremskrittspartiet er ikke mer suspekt enn at de er partiet som ble stifta «til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige utgifter».

Så viser det seg gang på gang, at deler av partiet har tilhold helt andre steder enn i midten av Erna Solbergs regjering. Du husker frisøren som ikke ville klippe ei dame som kom inn i hennes salong med hijab? Korrekt. Merete Hodne er navnet. Hun har vippa mellom Demokratene og Fremskrittspartiet, men er nå igjen medlem av Frp – fordi hun ifølge Rogalands Avis «har tro på Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug».

Hodne befinner seg i samme parti som nestlederen i Arendal Frp, Maurith Julie Fagerland. På sin Facebook-side betegner hun Erna Solbergs opptreden i forbindelse med FNs migrasjonsdokument som «direkte landssvik». Ifølge Fagerland er Solbergs politikk «verre enn de gjorde som fraterniserte med tyskerne». (Ikke legg vekt på hjelpeløs språkbruk; akkurat det er daglig rutine blant de som mener innvandrerne «må lære seg norsk».)

Vidkun Quislings opptreden under krigen var alvorlig, om vi skal tro Maurith Julie Fagerland. Men Erna Solberg representerer et enda større landssvik! Erna Solberg – statsministeren i den regjeringa der Fagerlands eget parti er representert med en tredel av statsrådstaburettene!

Nå kan vel ikke nestledervervet i Arendal Frp betegnes som et springbrett til toppen av politikken her i landet. Likevel. Fagerland er tillitsvalgt i et regjeringsparti. Og da ville det kanskje være naturlig at partiets topp-tillitsvalgte valgte å ta avstand fra disse hårreisende beskyldningene?

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim har dette å melde: «Vi må slutte å gå etter folk på grunn av ord og vendinger … Jeg forstår at folk blir frustrerte … Jeg tar det (anklagen om landssvik, min anmerkning) ikke veldig tungt».

Som Rolv Wesenlund i feriebiskop Fjertnes’ skikkelse sa det: - Skal vi gjenta det sammen, dere!?

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson «tar det ikke veldig tungt» at en av hans betrodde tillitsvalgte mener at landets statsminister er en større landssviker enn Vidkun Quisling!

Om det fins rasistisk grums i Fremskrittspartiet? Jeg velger å forholde meg taus, i likhet med partileder Siv Jensen.