Gå til sidens hovedinnhold

Hvor stor skade kan en julegudstjeneste gjøre på et barnesinn?

Den kommer like oppskriftsmessig som juletrærne: Debatten om julegudstjenester på skolen.

Jeg tenker ikke på skoler der rektor og lærerkollegiet er ubetenksomme nok til å sende elevene på visitt i Filadelfia-menigheten. Dagsavisen kunne forleden melde at fjerde trinn på Ekeberg skole hadde holdt juleavslutning på «konsert» hos den ytterliggående vekkelseskirken. Da må det være lov å spørre hvor langt på sida av det offentlige ordskiftet det er mulig å befinne seg.

Nei, jeg tenker på den helt «normale» julegudstjenesten, den som Humanetisk Forbund vil ha slutt på. Det sier seg sjøl at ingen skal tvinges inn i kirkerommet, og loven pålegger faktisk skolene å legge opp et solid alternativ for elever med foreldre som ikke ønsker noen form for religiøs påvirkning.

Men jeg skjønner ikke denne vegringa for en time i kirken. Ungene blir vel ikke kristne av å høre Juleevangeliet? Og Juleevangeliet er en virkelig flott fortelling! Helt på linje med Asbjørnsen og Moe!

Dette sier jeg, som ikke tror på noen Gud. Mange som kjenner meg godt, mener jeg ikke tror på noe annet enn Vålerenga, Manchester United og The Beatles.

Slik jeg ser det, har dette med toleranse å gjøre. Vi skal selvfølgelig tolerere foreldre som ser på julegudstjenesten som upassende forkynnelse, og derfor vil holde sine unger unna. Men innebærer ikke toleransen også å tolerere de foreldrene som oppfatter den tradisjonelle julegudstjenesten som et samlende rituale? Rett og slett som en flott og litt høytidelig avslutning på høsthalvåret på skolen?

Jeg var på mange julegudstjenester i skoletida, uten å ta skade av det. Det jeg husker best, er at jeg fikk min første ungdomskjæreste på vei hjem fra kirken. Ingen av oss er faste kirkegjengere i dag.

Så mitt spørsmål er enkelt: Hvorfor lage så mye fuzz ut av dette ene besøket i kirken? Kan man ikke være litt large, vise litt storsinn - så lenge besøket er frivillig?

Kommentarer til denne saken