RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Arild Rønsen

I kosekroken med Abid, Trine og Fredrik

«Men hør nå her, Fredrik …» Sånn var tonen da Abid Q. Raja og Trine Skei Grande var gjester i «Debatten». Hvor personlig bør man være i TV-ruta?

PROGRAMLEDER SOLVANG: Ikke "Fredrik", som Abid Q. Raja og Trine Skei Grande så hjemmekoselig tiltaler ham. Skjermdump/NRK
PROGRAMLEDER SOLVANG: Ikke "Fredrik", som Abid Q. Raja og Trine Skei Grande så hjemmekoselig tiltaler ham. Skjermdump/NRK

Intervjuet med Venstre-toppene Raja og Skei Grande i gårsdagens «Debatten» ble en selsom opplevelse. Velregissert – fra Venstres side. Mange vil nok være enig i at det er vanskelig å tro at noen verdens ting kan være velregissert i Venstre. Men taktikken var i hvert fall avtalt.

Hvor mange ganger ble programlederen tiltalt som «Fredrik»? Mange. Dette har med rolleforståelse å gjøre. Jeg er ikke kjent for å være spesielt opptatt av formaliteter. Men dette er noe annet, noe våre gode naboer i Sverige pleier å kalle ordning och reda. (Som det ikke akkurat er mye av der for tida.) Når du blir intervjua prime time i NRK, er du ikke hjemme hos programlederen. Du er i Statskanalen, som gjest i stua til det norske folk.

Det har hendt at jeg har blitt intervjua i radio og TV, men det kunne aldri falt meg inn å si at «hør nå her, Sigrid» - hvis jeg satt der i studio sammen med programleder Sigrid Sollund. (En pensjonert skipsreder brukte for noen måneder siden riktig nok tiltaleformen «fru programleder» i møte med den samme Sollund, men det er en helt annen historie.)

Man må rett og slett skjønne hvor man befinner seg, og oppføre seg deretter. Du kler deg annerledes i et bryllup enn om du befinner deg på Roskildefestivalen. Sånn forholder det seg også med tiltaleformen, i særlig grad når du er gjest i stua til folk flest.

Ferdig snakka, som folk flest sier.

Så bør vi kanskje ikke la oss overraske av at ledelsen i Venstre ikke skjønner dette. De har jo til og med for vane å misforstå hverandre, hele tida - om jeg har lest nyhetsbildet korrekt.