RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Arild Rønsen
Sist oppdatert:

Kan bergenserne snakke norsk?

Ungdommen på Oslo øst latterliggjøres fordi mange av dem sier sjole og sjøtt. Men hva med bergenserne?

MATHIAS FISCHER: Isje bare kommentator i TV 2. Han er også debattansvarlig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MATHIAS FISCHER: Isje bare kommentator i TV 2. Han er også debattansvarlig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det er alltid like morsomt å diskutere språk, spesielt i steinrøysa som kalles Norge. Vi har to skriftspråk (samisk teller ikke i denne sammenhengen), et faktum jeg mener vi burde gjøre noe med så fort som mulig. Når et par milliarder som snakker engelsk greier seg med ei ordbok, burde fem millioner nordmenn også innrette seg sånn.

Når det kommer til dialektene derimot, er jeg tilhenger av mangfoldet. La folk snakke som de vil. Og for all del – få vekk misforståelsen som tilsier at noen snakker «korrekt», mens andre snakker dialekt. Alle snakker dialekt. Vi snakker bare forskjellig dialekt. Kåre Willoch har sin dialekt, jeg har min. Vanskeligere er det ikke. Selv om vi har vokst opp bare ei mil fra hverandre, Kåre og jeg.

Det vesentlige med det muntlige språket, er at vi forstår hverandre. Da er det fullstendig uinteressant hvordan man takler kj/sj/skj-lyden. Derfor gidder jeg heller ikke å irritere meg over at de fleste bergenserne sier «sjuesjue» når de mener 2020.

TV 2s politiske kommentator i Bergen, Mathias Fischer, sier «isje» - når de fleste vel mener han burde si «ikkje». And so what, tenker jeg. La nå mannen snakke sånn som det faller ham naturlig.

Det ubestridte flaggskipet for pop-miljøet i Bergen, Razika, har skjønt dette – og titulerer en av låtene på sitt nye, fantastisk flotte album «D esje meg»!

Idet jeg nå åpner femte luke i min julekalender, noterer jeg at dette er dagen da tida ville vært ute for regjeringa Solberg – om ikke den blå fløyen hadde kuppa avstemminga da Rogaland KrF skulle velge delegater til det som Språkrådet nå har utnevnt til årets nyord: Skjebnelandsmøte.

Akkurat så skjebnesvangert var altså dette kuppet. Hvis det ikke hadde skjedd, ville KrF i dag ha stemt for mistillit i Stortinget. Og da ville løpet vært kjørt for Erna og Siv. I stedet velger KrF et såkalt daddel-vedtak – for de kan jo ikke stemme for mistillit til en regjering de sjøl er i ferd med å forhandle seg inn i!

I historisk perspektiv vil Rogaland KrF, og nestleder Olaug Bollestad i særdeleshet, ha litt å stå til ansvar for.