Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Arild Rønsen

Lenge leve eliten!

Debatten rundt "populisten" Slagsvold Vedum. Når ble det sant at vi ikke trenger de beste iblant oss?
TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM: Kynisk populist? Eller folkets talsmann mot "eliten"? Og hva er feil med å være flink i sitt fag? Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM: Kynisk populist? Eller folkets talsmann mot "eliten"? Og hva er feil med å være flink i sitt fag? Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Elite har blitt et skjellsord. Og det er noe forbanna tull. La meg ta utgangspunkt i mitt eget fagfelt – musikkanmelderiet. Kongerikets beste anmelderseksjon i avdeling for hurtiggående populærmusikk befinner seg i Dagsavisen. Geir Rakvaag og Mode Steinkjer. De leder elitedivisjonen. Trenger Musikk-Norge denne typen elitister? Ja.

Har vi behov for en toppdivisjon innen skuespillerfaget - som Ane Dahl Torp, Toralv Maurstad og Ellen Horn? Trenger vi forfattere som ligger i front i litteraturen – som Edvard Hoem, Gert Nygaardshaug, Maja Lunde, Jo Nesbø og Tove Nilsen? Har vi behov for ledertyper som Ole Gunnar Solskjær og Ada Stolsmo Hegerberg i fotballen? Har vi bruk for økonomer av Kalle Moenes og Erik S. Reinerts format? Flinke politikere som Bjørnar Moxnes, Kari Elisabeth Kaski og Siv Jensen? Utenrikseksperter som Julie Wilhelmsen og Sverre Lodgaard? Juss-formidlere som Anine Kierulf? Musikere som Tine Thing Helseth, Susanne Sundfør og Nils Petter Molvær? Nyhetsankere/programledere som Cathrine Fossum og Sigrid Sollund? Forskere som May-Britt og Edvard Moser? Politiske kommentatorer som Hege Ulstein, Frank Rossavik, Jan Arild Snoen og Mímir Kristjánsson? Arkitektene i Snøhetta?

Svaret er ja, ja og atter ja. Intet samfunn kan leve uten fremragende representanter innen sine fagfelt. Den eneste eliten vi ikke trenger, er den ene prosenten kapitalister som eier halve kongeriket. Og lønnsadelen. Om jeg hadde vært Audun Lysbakken, ville jeg satt som betingelse for å gå i regjering med Ap og Sp at ingen ledere i hel- eller deleide statsbedrifter skal tjene mer enn statsministeren. Dette vil skape revolusjonære tilstander i tastaturet hos Trygve Hegnar, men vil være en opplagt vinnersak i folket – i hvert fall i den delen av folket der SV ønsker å sanke stemmer.

Hvis det blir rødgrønt flertall i 2021 – hvorfor vedtar de ikke bare at stortingslønna skal være sju G, rundt regna 700.000? Her sitter de jo på makta. Det er bare å gjøre det. Hva den «uavhengige» lønnskommisjonen måtte mene er helt uinteressant. I Stortinget er det kjøttvekta som avgjør. Trygve Slagsvold Vedum kunne jo bare prøve seg på å stemme ned et sånt forslag!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).