RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Arild Rønsen
Sist oppdatert:

Problemet staves sånn: Rødt

Rødt får 9 stortingsrepresentanter, mens Venstre og Kristelig Folkeparti kanskje får 1 eller 2? Det kan fort komme til å skje i 2021.

BJØRNAR MOXNES: Rødt-lederen skaper hodebry for opptil flere partiledere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BJØRNAR MOXNES: Rødt-lederen skaper hodebry for opptil flere partiledere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jeg åpner min fjerde julekalenderluke med å registrere at gårsdagens gallup i TV 2 er alarmerende nytt for Erna Solberg. Hun mister sitt flertall, og det ganske så ettertrykkelig. Årsak? Regjeringskameratene Venstre (3,6) og KrF (3,0) havner begge godt under sperregrensa. Når Rødt samtidig måles til 4,8 blir fasiten katastrofal for Erna.

Det er ikke noe nytt at Venstre i praksis kan falle ut av Stortinget. Trine Skei Grande er faktisk den første Venstre-lederen på flere tiår som har berga partiet over sperregrensa to valg på rad. I fjor skjedde det riktig nok fordi Høyre-velgere på Oslos vestkant stemte taktisk for å holde Erna og Siv ved makta. Men skitt au. Skei Grande fiksa biffen.

Hva som nå skjer, etter at Abid Raja har gått ut i sjukemelding? Det gjenstår å se. Venstre våkner tidvis opp til 2-tallet på meningsmålingene, og har virkelig ikke mye å gå på. Spørsmålet er hvor mye Skei Grande har å gå på, som partileder? De to Venstre-toppene har vært i kontroverser tidligere, men kan begge virkelig overleve den ekstremt sensitive situasjonen som nå har oppstått?

I samtale med Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim sier en opprømt Skei Grande at hennes finanspolitiske talsperson, Abid Radja, undergraver hele regjeringsprosjektet! Mens telefonen er innstilt på høyttaler-nivå! Med Radja som ivrig tilhører!

For noen år siden lagde Black Debbath en låt som het «Det er problemer innad i Høyre». Det var muligens en korrekt observasjon. Men de problemene må jo være som krusninger på vannflata å regne, målt mot de interne motsetningene i mini-partiet Venstre. Kan den stolte juristen Abid Radja komme tilbake etter dette, med hevet hode?

Kanskje kommer Radja til å stifte sitt eget parti? Mens Knut Arild Hareide lager sitt eget, venstreorienterte KrF? Mange vil da trekke et lettelsens sukk. Fordi de alle da vil forsvinne fra norsk politikk. Carl I. Hagen vil ha fått sin vilje oppfylt. «Vekk med tullepartiene.» (Han har for lengst glemt at hans eget parti for ikke så lenge siden var et sånt «tulleparti».)

Hagens problem staves imidlertid sånn: Bjørnar Moxnes. Under Moxnes’ ledelse har Rødt vokst til å bli alt annet enn et tulleparti, også i parlamentarisk forstand. Om gjennomsnittet av meningsmålingene slår til, vil Moxnes få med seg bortimot 10 partikamerater i det stortinget som settes høsten 2021.

En liten revolusjon har skjedd. Ikke væpna, heldigvis - den revolusjonen har Rødt lagt bak seg for lenge siden. Og det har folk flest åpenbart fått med seg. Uansett hvor høyt Kristin Clemet roper, er det ikke lenger mange som tror Bjørnar Moxnes’ tropper vil storme Stortinget med militær makt.

Sannheten er lettfattelig: Under Moxnes’ ledelse har Rødt utvikla seg til å bli et bredt, sosialistisk orientert parti. Resultatet er at vi nå har tre partier her i landet som faller inn under paraplyen «demokratisk sosialisme». Rødt, Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet.

Så blir det selvfølgelig Jonas Gahr Støres problem at han på TV sier at han har mer til felles med Erna Solberg enn med Bjørnar Moxnes. Hvis Støre ikke temmelig snart kommer med en beklagelse/oppklaring, vil han få grisebank i fagbevegelsen – langt inn i sine egne partirekker.

Det blinker med andre ord et rødt lys for minst tre partiledere – Jonas Gahr Støre, Erna Solberg, Trine Skei Grande.

Det er lenge siden det har vært så morsomt å være observatør i norsk politikk.