*Nettavisen* Nyheter.

Arild Rønsen

Slutten for maktpartiet «sossarna» i Sverige?

STEFAN LÖFVEN: Lederen for sosialdemokratiet i Sverige har lagt ut på en farefull tur. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB scanpix

Stefan Löfven ser ut til å beholde statsministerposten i Sverige. Prisen kan vise seg å bli skyhøy.

Over fire måneder etter riksdagsvalget ser det politiske kaoset i Sverige ut til få en slags løsning. Regjeringa utgått fra Socialdemokraterna og Miljöpartiet får fortsette, med støtte fra sentrumspartiene Liberalerna og Centern. Dermed er den borgerlige Alliansen historie. Lederen for Moderaterna (det norske Høyre), Ulf Kristersson, er djupt såra og vonbroten, med god grunn: Centern og Liberalerna gikk jo til valg på å ikke la Stefan Löfven fortsette å lede landet.

En parallell til Norge? Så absolutt. Venstre gikk til valg på at en stemme på Venstre var en stemme mot Fremskrittspartiet i regjering. Nå sitter de i regjering sammen. Noen vil mene lærdommen må bli at de liberale sentrumspartiene er notoriske løgnhalser.

Lite tyder på at Centern og Liberalerna vil gå inn i regjering; de vil bare avstå fra å stemme mot Löfven. Sånn fungerer det svenske systemet. Utafor dette «negative regjeringssamarbeidet» står Vänsterpartiet (det svenske SV) og restene av Alliansen, Moderaterna og Kristdemokraterna. Og Sverigedemokraterna – det sterkt innvandringskritiske partiet ingen av de andre partiene vil ta i med ildtang.

Så da er vel det meste i orden, sett med sosialdemokratiske øyne? På ingen måte. Centern og Liberalerna skal selvfølgelig ha noe igjen for å frede Löfven. Alle detaljer er ikke klargjort. Men det synes på det reine at utleiesektoren i boligpolitikken blir sterkt deregulert, at stillingsvernet for seniorer i arbeidslivet blir kraftig redusert, og at reglene for familiegjenforening liberaliseres.

Hver for seg kan dette se ut som små konsesjoner fra «sossarna», men til sammen utgjør de en sprengningsklar bombe under partiets framtid som Sveriges udiskutable maktparti. Midt i blinken: Sverigedemokraterna.

Se på disse tallene: I 1994 stemte 66 prosent av LOs medlemmer på Socialdemokraterna. Ved valget i fjor var tallet sunket til 41 prosent. Samtidig har andelen LO-medlemmer som gir sin stemme til Sverigedemokraterna økt til 24 prosent – mye mer enn partiets samlede valgresultat på 17,5 prosent.

Og hva er den viktigste enkeltsaken for de 24 prosentene i LO som stemmer på Sverigedemokraterna? Innvandring og familiegjenforening. Parallellen til Norge er debatten om EØS: Arbeidsfolk flest er lei av å bli utkonkurrert av billig arbeidskraft – enten det skyldes arbeidsinnvandring fra det gamle Øst-Europa eller «analfabeter fra Syria og Somalia». Alle som stemmer Sverigedemokraterna mener den svenske velferdsmodellen står for fall, og hva de minst av alt ønsker seg er liberalisering i dette politikkområdet.

Stefan Löfven blir sittende, inntil videre. Men kanskje burde han ta en titt på hva som skjer med hans søsterpartier i Europa? Alle som går i retning sentrum taper – verst har det gått i Hellas, der det mektige sosialdemokratiske partiet nærmest er eliminert. Hvor går det bra for sosialdemokratiet? Først og fremst i Storbritannia, der den sterkt venstre-orienterte Jeremy Corbyn, mot alle odds, ser ut til å føre partiet inn i regjeringskontorene. Med en politikk som på viktige områder ligger mellom Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken! I Margaret Thatchers hjemland!

Mitt tips er at Moderaterna og Kristdemokraterna vinner det neste valget i Sverige – i motvillig samforstand med Sverigedemokraterna. Det er ikke lenge siden Høyre mente det ville være helt umulig å gå i regjering med Fremskrittspartiet.

Det fins et uttrykk som heter Pyrrhos-seier; en dyrekjøpt seier med store tap. Det stammer fra kong Pyrrhos av Epirus, den greske kongen som seira i slaget mot romerne i 279 f.Kr. Han vant, men led så store tap at han oppsummerte kampene sånn: «En slik seier til, og jeg er fortapt.»

Hvis gresk-romersk historie blir en anstrengende vei å gå, kunne Stefan Löfven med fordel se til et norsk ordak: «Det blir som å pisse i buksa for å holde varmen i kulda.»

Annonsebilag