*Nettavisen* Nyheter.

Blogget om tagging av minnesmerker for jøder: -Derfor lot jeg netthetsen stå

Da to snublesteiner i Brugata i Oslo ble tagget ned ble Linn Winsnes Rosenborg, som selv er jøde, forbannet. Foto: Privat

Nettavisen-blogger Linn Rosenborg har aldri sett et så ille kommentarfelt som på innlegget om tagging av et minnesmerke for jøder.

07.09.16 14:16

Et bilde på Twitter, delt av Jens Bruun-Pedersen tirsdag, med to snublesteiner nedtagget gjorde Nettavisen-blogger Linn Winsnes Rosenborg forbannet.

I blogginnlegget «Hvordan er det mulig å være så patetisk og historieløs» skriver hun:

«Hvordan er det mulig å være så patetisk og historieløs? Til deg som har gjort dette - vet du hva disse steinene representerer? Du så liksom bare fire messingklosser nedfelt i asfalten og tenkte at hey, her skal jeg klinke til. Spraye i vei. Du stoppet ikke opp og tenkte at teksten på disse steinene signaliserte noe betydningsfullt?»

Holocaust-fornektelse

I innlegget skriver hun også om skjebnen til millioner av jøder. Da begynte det å koke i bloggens kommentarfelt. Så langt har det kommet inn over 300 kommentarer på innlegget.Jødehets og fornektelse av Holocaust preget debatten:

««En skjebne mer enn 6 millioner jøder led. Hvorfor? Fordi de var jøder. Hverken mer eller mindre. De var jøder, på samme måte som jeg er jøde.»
Du trenger nok en historietime selv....»
er blant de mildeste av kommentarene.

- Grenseløs idioti

Jødehetsen møter også motbør.

«Det står ethvert menneske fritt å bevise sin egen grenseløse idioti ved å benekte Holocaust offentlig. Ytringsfriheten er fin sånn.»

Shoaib Sultan, spesialrådgiver for Antirasistisk senter, meldte seg inn i debatten etter å ha lest hetsen:

«Har var det da mengder med antisemittiske kommentarer som veltet frem. Interessant nok, eller kvalmt nok, i en sak som handler om skjending av et minnesmerke. Har man slettes ikke skamvett?

En ting er at man fornekter en forbrytelse som Holocaust, lefler med unnskyldninger for det hele, men å attpåti
l gjøre det i en slik tråd? Skamme seg, burde man. Så var det dette med skamvett, for vettet mangler vel i utgangspunktet. Dessverre.»

Les også: Når "radikale" vil sensurere jødisk blogger


- Verste jeg har sett

Rosenborg, som selv er jøde, var forberedt på kommentarer, men ikke så ekstreme.

- Etter tre kommentarer var det ille. Nå er det over 300. Dette er det verste jeg har sett, jeg hadde ikke forventet så mye, sier hun til Nettavisen.

Rosenborg forteller at kommentarene i hovedsak handler om holocaust-fornektelse, men også jødehets:

Hun leser opp noen av skjermdumpene hun har lagret:

«Ingen inviterte dere jøder til Norge. Så hvorfor skal du gi oss nordmenn dårlig samvittighet.» «Jeg som hvit mann blir diskriminert mer enn henne som hvit jødisk kvinne. «Hvis det er så bra i Israel, burde du dra dit»

- Jeg har ikke nevnt Israel engang.

Gjør det for signaleffekten

Veldig mange har spurt bloggeren om hvorfor hun lar kommentarene stå. Og andre sier det ikke er vits å krangle imot.

- Jeg diskuterer litt tilbake. Jeg vet det ikke er vits, men jeg gjør det for signaleffektens del. Jeg tror absolutt ikke det er mulig å omvende de som skriver dette. Jeg vet det er mange som leser kommentarene og håper at når jeg eller andre svarer på hetsen at det vil ha en positiv signaleffekt likevel. Det er farlig å sitte taust og observere. Det er farlig å gi opp kampen, sier en engasjert Rosenborg.

Rosenborgs blogg heter «Kommentarfeltet» og hennes aller første innlegg handlet om nettopp netthets.

- Da blir det for dumt om jeg ikke skal ha kommentarfelt selv. Jeg lar ikke disse kommentarene stå evig, men sletter etter hvert. Så lenge mange blir så sjokkert over at disse meningene finnes lar jeg de stå. Når sjokket har lagt seg, kan vi begynne å jobbe med dette.

Anmelder netthets

Hun forteller at hun har fått mange reaksjoner på hvorfor Nettavisen tilsynelatende ikke tok redaksjonelt ansvar i kommentarfeltet hennes.

- I bunn og grunn har Nettavisen redaksjonelt ansvar, men jeg har avtale om å moderere eget kommentarfelt innenfor rimelighetens grenser. Jeg fikk flere henvendelser fra redaksjonen i går om å slette en del av kommentarene. Noe jeg trolig vil gjøre etter hvert. Jeg støtter Nettavisens linje her, sier Rosenborg.

Den verste hetsen i kommentarfeltet sparer hun alltid på før de blir slettet. Hun har flere ganger anmeldt netthets.

- Folk er sjokkert. Jeg blir lei meg, men det vil jeg helst ikke si høyt. Da beskyldes jeg for å dra offerkortet. Det er klart dette går innpå meg. Jeg er ikke lei meg på egne vegne, men på vegne av samfunnet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stopp Taggingen fjernet taggingen fra snublesteienene i Brugata. Foto: Foto: Stopp Taggingen


Ble fjernet

Innlegget avsluttes med at hun ber taggeren vaske etter seg:

«Jeg håper du bare hadde et ignorant og dust øyeblikk. At du var midlertidig blind, og at du bommet på asfalten. Jeg håper du har integritet nok til at du kryper deg tilbake og vasker stenene. Hvis ikke er du faktisk et rasshøl. Takk.»

Noen timer etter at blogginnlegget ble skrevet, ble taggingen fjernet av bedriften Stopp Taggingen, som hadde lest innlegget og reagerte kraftig. Og Rosenborg delte den gledelige nyheten i et nytt innlegg.

Taggeren sa unnskyld

Onsdag morgen viser det seg at taggeren har kommet med en personlig unnskyldning med blomster til familien som minnesmerket er for. I et tredje innlegg i saken skriver Rosenborg:

«Jeg vedkjenner med den største glede at du ikke er et rasshøl. Jeg vet at dette ikke var gjort i ondskap. Du rakk ikke å vaske stenene selv, men du gjorde noe så fint at jeg ikke kan annet enn løfte det frem. Jeg vil at du skal vite at Brattvik selv måtte kjøre til side for å lese lappen, og at han flere ganger ble rørt til tårer over din handling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne lappen skrev taggeren til ofrene. Foto: Foto: Privat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag