*Nettavisen* Nyheter.

Derfor spurte vi: Er noe galt i NFF?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Et fullsatt Ullevaal stadion så Norge tape 0-1 for Ungarn. Foto: Scanpix.

Da tapet i Budapest var et faktum tok vi telling i sportsredaksjonen i Nettavisen. Norges Fotballforbund og det norske herrelandslaget hadde for åttende gang mislykkes i å kvalifisere seg til et mesterskap. Det til tross for at landslagsbudsjettet har økt markant siden Per-Mathias Høgmo overtok som trener i 2013. I Egil «Drillo» Olsens siste år som sjef ble det brukt 21,4 millioner. I 2014 økte budsjettet til 25,6 millioner, mens det i 2015 ble lagt ytterligere tre millioner i potten. Det vil si 30 prosent økning på to år.

- Jeg håper at budsjettet og laget utvikler seg hånd i hånd. Vi har et brennende ønske om å komme til et sluttspill, har Per-Mathias Høgmo uttalt til NRK. Nå vet vi hvordan det gikk. Det ble ingen hanske til Høgmos hånd.

Legg til maktposisjoneringer og ulmende misnøye mot ledelsen i NFF, men også et knippe svært spennende, unge spillere på vei opp og fram. Norge hadde tiårets mulighet til å ta seg til EM i Frankrike. Det var også en soleklar målsetting for fotballforbundet. Så hvorfor klarte de det ikke, da? Det overordnede spørsmålet vi satt igjen med igjen med var: Er noe galt i NFF?

Det ble også navnet på artikkelserien Nettavisens sportsredaksjon har kjørt den siste uka. Vi mente det var viktig å sette et kritisk søkelys på makta i norsk fotball, prøve å finne svar på de spørsmålene det norske fotballpublikummet satt igjen med etter nok en kvalikfiasko. Sakene har bakgrunn i intervjuer med godt over 20 ulike kilder fra det norske fotballmiljøet, og vi har pløyd gjennom handlingsplaner og andre relevante dokumenter. NFF-ledelsen har selvsagt fått forklare seg, vi har intervjuet både avtroppende president Yngve Hallèn, generalsekretær Kjetil Siem og toppfotballsjef Nils Johan Semb. Den eneste som ikke har villet uttale seg er landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Han er igjen fredet, denne gang av fotballforbundets kommunikasjonsavdeling.

Fotballforbundet og landslagsledelsen har absolutt sine støttespillere, men det har også kommet fram tegn til det som kan være en udemokratisk fryktkultur i forbundet. Og fasiten på hovedmålene for herrelandslaget i perioden 2012-2015 er oppsummert i ett ord: Stryk. Så at noe er galt, i hvert fall når vi ser på den konkrete resultatoppnåelsen, er åpenbart.

Toppfotballsjef Semb uttalte til Nettavisen at hans viktigste oppgave er spillerutvikling. Landslagssjef Høgmo er også dyktig til, og snakker varmt om, utvikling. Det er vel og bra, og riktig i mange tilfeller. Men, hvem skal da ta ansvaret for å få all utviklingen over i tellende resultater på seniornivå? Hvem skal sørge for at de norske fotballsupporterne skal få mesterskapsvaluta for pengene som pøses inn i landslagssatsingen?

Dagens ledelse i NFF er vage når de blir stilt til ansvar for dette. Siem riktignok går lengst: Han innrømmer overfor Nettavisen at han mener fotballforbundet har gjort en gigantisk feil. Nemlig å sove i timen etter suksessen på 90- og begynnelsen av 2000-tallet.

Selv om fotballens popularitet i Norge er dalende på grunn av manglende resultater, er engasjementet fortsatt veldig stort. Artikkelserien har vært blant Nettavisens aller mest leste saker den siste uka. Over 30.000 av Nettavisens lesere har sagt sin mening i vår uhøytidelige poll, om hvem de har mest tillit til NFF. Svaret er nedslående: Litt over 70 prosent har ikke tillit til verken Hallèn, Siem, Semb eller Høgmo. Flere av våre lesere har uttrykt takknemlighet for at vi har prioritert disse sakene den siste uka.

Siste ord er definitivt ikke sagt i denne saken. Og Nettavisen kommer til å fortsette og følge opp norsk fotball - på godt og vondt - framover. Ikke minst inn mot fotballtinget i februar, der det blant annet skal velges ny president etter Hallèn.

PS! Har du tips eller innspill om NFF og det norske herrelandslaget? Bruk emneknaggen #ernoegaltiNFF ? eller kontakt sportsredaksjonen på denne eposten: sport@nettavisen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.