*Nettavisen* Nyheter.

Hopperne burde vært trygge på at karrieren er forsikret

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Et minstekrav må være at alle utøvere som representerer Norge skal være trygge på at helsen deres er ivaretatt på alle mulige måter. Det skal selvsagt ikke stå noe tilbake når det kommer til å redde liv. Men toppidrettsutøvere burde heller ikke stå i fare for å bli avspist med en løsning som kan direkte true karrieren deres.

Om den medisinske anbefalingen er at en operasjon bør gjøres så fort som mulig, ja, så bør Norges Skiforbunds forsikring dekke behandlingen i henhold til anbefalingene. Per i dag har ikke de norske landslagshopperne den tryggheten. Forsikringen via Skiforbundet dekker ikke alle typer operasjoner hvis de blir gjennomført i utlandet. Innenfor Norges grenser derimot, der har de full pakke.

Paradokset er jo dette: I løpet av en verdenscupsesong har landslagshopperne renn omtrent hver eneste helg fra slutten av november til midten av mars. Normalt er rundt to av disse på norsk jord. I tillegg kommer utallige treningsamlinger, sommerrenn og andre konkurranser i løpet av året.

Skulle en hopper ryke korsbåndet, slik som Kenneth Gangnes gjorde for to år siden, må han altså reise hjem til Norge for å operere. Eller gjøre som Gangnes valgte: betale mellomlegget på flere titalls tusen kroner fra egen lomme. To år senere har han kjempet seg tilbake, og ble denne uka tatt ut til å hoppe for Norge i verdenscupåpningen i Klingenthal. Hadde han ventet med å operere til han var tilbake i Norge, ville karrieren hans som toppidrettsutøver trolig vært over den septemberdagen i 2013.

Gangnes sutrer ikke. Langt derifra. Han har fokus der toppidrettsutøvere gjerne har fokuset: På å trene, prestere og konkurrere. Dette er dessuten gjerne unge mennesker, som lever i nuet. Derfor er det så viktig at Norges Skiforbund er seg sitt ansvar bevisst. Å kontre med at «det er en forsikringspakke som utøveren har skrevet under på», er i så måte å løpe fra sitt ansvar.

Uttalelser som landslagstrener Alexander Stöckl kom med i Nettavisens sak onsdag vitner om et sted hvor skoen trykker. Han sa: «Man kunne selvfølgelig ha sagt at Skiforbundet skal dekke utgiftene, men hvis man gjør det èn gang, hva skjer da hvis det skjer med en annen utøver. Da blir det en vane, og det har ikke Skiforbundet ressurser til. Derfor er det kanskje ikke lurt at forsikringen blir utvidet.»

Forsikringspraksisen overfor idrettsutøvere blir gjerne oppgradert i etterkant av hendelser hvor utøveren har kommet urimelig dårlig ut. Hopplegenden Espen Bredesen forteller blant annet om at han i 1994 - etter at han var blitt olympisk mester på hjemmebane på Lillehammer - ikke hadde en forsikring som dekket en nakkeskade han pådro seg på trening.

Nå har vi et nytt urimelig tilfelle der forsikringen ikke er god nok. Utøvere som representerer Norge bør være trygge på at de er forsikret mot karrieretruende skader, uansett om de befinner seg på norsk jord eller ikke når de blir skadet.

#hopplandslaget #skiforbundet #forsikring

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.