*Nettavisen* Nyheter.

Hva sa du nå, Høgmo?!

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Per-Mathias Høgmo møtte pressen på flyplassen i Budapest mandag. Foto: NTB Scanpix

.Scoringa til Tamas Priskin etter 13 minutter satt som en kniv i magen. Men det var fortsatt tid igjen. Bortsett fra at det var det ikke. Norge klarte aldri å true Ungarn, som økte til 2-0 etter et selvmål av Markus Henriksen. Trøstemålet signert samme Henriksen tre minutter før slutt var ingen trøst. Og det var heller ingen trøst i ordene landslagssjef Per-Mathias Høgmo serverte det norske folk.

Vi hadde akkurat tapt 2-1 i Budapest.

3-1 sammenlagt. Vi hadde nettopp sett Ungarn juble hemningsløst for den EM-billetten vi så gjerne skulle hatt selv.Og hva sier Høgmo da? Legger han seg flat? Beklager han overfor den norske fansen som har fått EM-drømmen knust? Nei. Han forsvarer det omdiskuterte laguttaket, han snakker opp Ungarn som en vanskelig motstander ? enda det var en drømmetrekning ? og gratulerer dem med EM-billetten. Han sier sågar at han har vært fornøyd med EM-kvalifiseringen. At det er mye positivt å ta med seg videre.

«Vi er ikke fornøyd med gjennomkjøringen her, men vi kjører videre som vanlig»

, sier Høgmo.

Se video fra TV-intervjuet med Høgmo her (teksten fortsetter under videovinduet):

Det er ikke til å tro. Landslagssjefen prater som om han nettopp har tapt en ubetydelig 12. rundekamp i Tippeligaen, og har et hav av kamper igjen før serieslutt. Nei, Høgmo. Dette var en av de viktigste kampene for norsk fotball dette tiåret. En helt avgjørende kamp. Vinn eller forsvinn. Og Norge forsvant. Og du hadde ansvaret.

Eimen av arroganse og fjernhet som omkranser Høgmo nå, blir ikke lettere ved at det er spesielt ett spørsmål han svarer veldig klart og tydelig på. Om hvorvidt han er redd for sin egen stilling. Nei. Svaret er visst nei. Generalsekretær Kjetil Siem i Norges fotballforbund gikk ut og fredet landslagssjefen før den avgjørende kampen, og president Yngve Hallen bekreftet dette bare minutter etter at fiaskoen var et faktum. Forbundsstyret ønsker å skape trygghet, og å stå for det veivalget de tok da de ansatte Høgmo.

Nettavisens lesere er sterkt uenig: Over 70 prosent av de som har svart på vår uhøytidelige avstemming, mener at Høgmo må gå. Mandag ettermiddag har over 20.000 personer stemt.

Neste viktige kamp for det norske landslaget er VM-kvalifiseringen som starter i september neste år. Det er ti måneder til. Høgmos sjefer burde tatt seg tid til en skikkelig evaluering før de fredet mannen som ikke innfridde målet om å ta Norge til EM. Visst er det viktig med langsiktighet og et utviklingsfokus. Men Høgmo har ledet Norge i to år nå. Han feilet med taktikk og laguttak år det gjaldt som mest, noe som kostet oss EM-deltakelse. Han klarte heller ikke å stå fram som kampleder med vinnervilje og kløkt fra benken, til tross for at han hadde spillere tilgjengelig som kunne komme inn og endre et kampbilde.

Å komme til EM har vært en så soleklar målsetting for NFF, og da virker det rart med en fredning på forhånd uavhengig av resultatet av playoff-kampene.

Høgmo og landslagstroppen landet på Gardermoen mandag ettermiddag. Nettavisens journalist var på flyplassen for å gi landslagssjefen en mulighet til å vise ydmykhet overfor den norske fansen. Flere av spillerne har allerede bedt om unnskyldning for at de ikke var gode nok når det gjaldt som mest. Stefan Johansen tok også med seg nedslåtte lagkamerater for å takke den norske kolonien på tribunen i Budapest. Hva med landslagssjefen? På pressekonferansen på flyplassen i Budapest gjentok Høgmo i stedet forsvaret av både laguttak og spilleplan. Tilbake på norsk jord fortet Høgmo seg ut av ankomsthallen. På sms fikk Nettavisen beskjed: «? all media er unnagjort med fellesseanse på flyplassen i Budapest.»

Han har i hvert fall sagt flere ganger at han er skuffet. Og vi er skuffet over deg, Høgmo.

#landslaget #høgmo #norung #emkvalifisering

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.