Gettin' away with murder?

Pistorius. Jeg var ikke i Sør-Afrika. Og skal ikke mene noe bestemt om utfallet i rettssaken. Men:

Slipper mannen unna med mord?

Den tidligere friidrettssprinteren og medieyndlingen med karbonbena har nå lenge stått tiltalt for planlagt mord på kjæresten og modellen Reeva Steenkamp.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 


Faksimile fra Dagbladet 12.9.2014

I skrivende stund er den sør-afrikanske dommer nettopp ferdig med å lese opp en meget lang straffedom, sikkert tørr i halsen etter to dagers høytlesning.

Den store sensasjonen er at Pistorius har gått fri for forsettlig drap - dvs fri for mord - og kun er blitt dømt for uaktsomt drap, som gir en betydelig mildere straff.

DREPTE HAN KJÆRESTEN MED VILJE?

Det er liten tvil om de faktiske forhold. Pistorius innrømmer at han avfyrte de dødelige skuddene. De ble avfyrt gjennom en lukket dør inn i toalettet hvor Reeva ble funnet. Pistorius hevder han trodde det var en innbruddstyv.

Det sentrale spørsmålet i saken har vært om Pistorius også hadde drapsforsett - altså om drapet var med vilje.


UHELDIG NIKE-REKLAME

Aktor mente det og krevde livsvarig fengsel for Pistorius - atleten som, rett før drapet, frontet en Nike-kampanje avbildet mens han "skyter" ut av startblokken under slagordet:

«I AM THE BULLET IN THE CHAMBER. JUST DO IT».

I ettertid var dette neppe Nikes heldigste mediestunt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 


DRAPSFORSETT NÅR MAN SKYTER MOT ET ANNET MENNESKE?

Men nå dreier alt seg om Pistorius' forsett. Drepte han med vilje? Den sør-afrikanske dommer mener det ikke er bevist at Pistorius hadde forsett. Forsettsdefinisjonen er nokså lik den i norsk rett og skal anvendes slik:

Dersom Pistorius, da han avfyrte pistolen, så det som sannsynlig eller iallfall som en reell mulighet at personen inne på toalettet mistet livet på grunn av skuddene, så forelå det forsett og Pistorius skal dømmes for mord.

I følge media står det følgende i dommen:

«Basert på hans [Pistorius'] tro og oppførsel, kan vi ikke si at han forutså at den døde eller noen andre for den sak skyld ville bli drept da han skjøt mot toalettdøra».

Dette finner jeg vanskelig å akseptere: Hvis man oppfatter at det står et menneske inne i et lite rom (toalett), og fra kort hold velger å avfyre en rekke skudd inn gjennom døren, vil ikke da en voksen person skjønne at det iallfall er en reell mulighet for at personen der inne blir drept av skuddene?

Hvis du svarer "ja" på dette, er det grunn til å spørre om Pistorius her kan ha sluppet unna med mord.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 


Toalettdøra var bevismateriale i drapssaken.

O J SIMPSON-SAKEN

Basert på det vi vet om saken fra media, ville Pistorius trolig blitt dømt for drap i Norge. Kanskje ville han også blitt dømt for drap i Sør-Afrika dersom tiltalte hadde vært en ukjent kriminell fremfor Sør-Afrikas største idrettsstjerne, kjekk ung gutt, ren og pen i tøyet og med fin fasade.

Tanken går med en gang til O J Simpson-saken i Los Angeles på 90-tallet. Etter en problematisk skilsmisse mellom Simpson og kona Nicole Brown, ble hun funnet drept ved en rekke knivstikk. Simpson, en av USAs største fotballstjerner, ble trukket for retten og tiltalt for drap. Der ble Simpson frifunnet, men i en separat erstatningssak ble Simpson senere dømt til å betale erstatning til Browns familie for drap. Mye senere, etter mange økonomiske problemer og nye straffesaker, skrev Simpson boken «If I Did It». Boken ble gitt ut i 2007 og anses av mange som en innrømmelse av at det var han som drepte Nicole Brown.

Simpson-saken viser at rettsapparatet kan la en stor idrettsstjerne gå fri for drap. Det er ikke bra - på svært mange måter.

DOMMEN BØR ANKES

Dommen mot Pistorius vil bli debattert i ettertid. Det er helt sikkert. For Reevas familie er det neppe mulig å forsones med dommen.

Jeg vet ikke hva som er mest ironisk med denne saken: At en internasjonal idrettsstjerne gjør noe så forferdelig, at han frontet Nikes kampanje som en «bullet in the chamber» eller at en mann ved navn «Pistorius» dreper kjæresten med pistol.

La oss håpe at dommen blir påanket. Det er grunn til å spørre om en morder har gått fri og det er derfor behov for en ny prøving. Straffutmålingen i Pistorius' sak er utsatt til 13. oktober. Det blir en mindre interessant affære. Vi vet allerede at han vil få en veldig mild dom, forholdene tatt i betraktning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.