*Nettavisen* Nyheter.

10 basisviner i budsjettklassen du kommer langt med i jula

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Jula er ikke en reise på førsteklasse for alle, her er ti gode kjøp som gir vinlige julegleder til julematen. Her er kvalitet til lavest mulig pris satt i høysetet med hvilke retter vinene passer til. Flere av vinene under finnes også i boks. Vinene står ikke i kvalitetsrekkefølge, alle ti er meget gode kjøp til prisen. Vinene vil passe for de aller fleste konsumenter, de er snille nok for de som ikke er så vininteresserte men ikke så kjedelige og kommersielle at de som er litt mer glad i, og opptatt av vin ikke kan kose seg også.Vinene passer til forskjellige tradisjonelle juleretter samt andre retter man gjerne serverer i jula.


1. 2012 Pedregosa Reserva Clos Brut Nature
VP nr 3563501 Kr 145,-
Til hva? Prøv til kalkun, sjømat, skalldyr og kylling, samt salater og som aperitiff
En frisk og delikat Cava uten den normale litt slitsomme gummitonen og røyksmaken. Her er det frisk frukt og ett lysere utrykk om man kan kalle det for noe slikt. En nyhet som er svært velkommen.


2. Blanc Foussy Crémant de Loire
VP nr 9688201 kr 129,90
Til hva? Strålende som aperitiff og litt boblende fest, men prøv den til kalkun eller kyllingretter også, samt sjømat.
Lett rosa farge som i musserende vinverden gjerne koster vesentlig mer enn den blanke utgaven, så her får man kanskje litt ekstra fest for pengene. Men vinen er god også, overraskende god. Første gang jeg smakte den gjettet jeg på en god del høyere pris, meget godt kjøp.


3. Lindemanns BIN 65 Chardonnay
VP nr 254501 kr 124,90
Til hva? Til juletorsk med smeltet smør og bacon.
Frisk og fruktig med fint sitruspreg som går godt med torsk og smeltet smør. Friskheten vil klare bacon også. Ikke så verst å nippe til alene heller.


4. 3 Winzer Riesling trocken
VP nr 8015101 kr 118,-
Til hva? Til ribbe, pinnekjøtt og koldtbord
Lett og frisk riesling men med fin fruktkvalitet og balanse. Laget av tre meget gode vinmakere i Rheinhessen og mye vin for pengene. Riesling er best til pinnekjøtt og ribbe selv om man også kan prøve andre druesorter.


5. 2013 Dönnhoff Riesling
VP nr 2031401 kr 123,90
Til hva? Til ørret, laks, røkelaks, gravlaks og koldtbord, god aperitiff også.
Fin fruktighet og friskhet og en utrolig billig vin med tanke på at det er en av Tysklands ledende produsenter som står bak. Litt sødme i denne som passer utmerket til laks og røkelaks samt sennepssausen til gravlaksen. Tips: Retter med dill er noe å prøve ut om denne skal på bordet.


6. 2014 Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon
VP nr 3017801 kr 129,90
Til hva? Til vilt, lam og kjøttretter utover ribbe og pinnekjøtt.
Litt mer sødmefull frukt og varme i denne enn de tre andre jeg anbefaler og dermed et lite avbrekk i stilen. Dette er mye vin for pengene selv om dens popularitet kanskje har avtatt noe de senere årene her hjemme. Fruktig og krydret med moden fruktighet av mørke bær.


7. 2013 Periquita Reserva
VP nr 5578701 kr 134,90
Til hva? Om du ønsker rødt til pinnekjøttet eller juleribba samt andre kjøttretter i jula. Kan brukes til torsk selv om jeg personlig foretrekker hvitvin.
Et knallkjøp av en vin, en glemt gammel favoritt i budsjettklassen med fin fruktighet og friskhet som gjør den matanvendelig til en rekke retter. Bare litt i letteste laget til reinsdyr eller rype. Behagelig alene også.


8. Meinklang Burgenland Red
VP nr 5202401 kr 139,90
Til hva? Til det meste av julemat, også torsk.
Dens bløthet og fruktighet gjør at man kan bruke denne på retter som hvitviner normalt sett passer best til, om man heller ønsker seg rødt. Bløt, fruktig og frisk.


9. 2014 OMA Barbera d'Alba
VP nr 878701 kr 155,-
Til hva? Om du ønsker rødt til juleribba, ellers til kjøttretter, pasta, pizza og vilt.
Denne koster en femmer mer enn hva jeg i utgangspunktet satte som makspris for viner som ikke er hetvin i denne saken, men den er så god og så matvennlig at den måtte med. Fruktig, frisk og elegant som den er går den til svært mange retter.


10. Cockburn's Special Reserve
VP nr 629001 kr 189,90
Til hva? Til alt av sjokoladedesserter, pepperbiff og ren kos foran peisen eller solnedgangen.
Eneste vin som koster mer enn 155,- kroner på listen og det har med alkoholavgiften og alkoholprosenten på portvin å gjøre. Men den er kvalitetsmessig ett røverkjøp, dette er mye portvin for pengene med mørke bær og sjokoladearomaer samt en fin friskhet. Knallkjøp. Og husk, den kan stå åpen i noen dager uten at den taper seg nevneverdig, så man kan nippe til et lite glass hver dag gjennom julen.

Om du ønsker å lese januarnyhetene på Vinmonopolet før alle andre? Meld deg på linken under (må være på facebook). Pris kroner 89,- Rundt 300 smaksnotater ligger allerede ute, flere kommer!

https://www.facebook.com/groups/437008659822482/


NB, husk å følge med på julekalenderen som kommer her med gavetips og vintips til julematen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 #vin #jul #julevin #julemat #mat #julekalender #godjul

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag