Euforisk fra Burgund

 



Man hører innimellom noen påstå at dette er den nye DRC eller Leroy, og som regel er skuffelsen stor. Man blir skeptisk når man hører dette, for når man måler noen opp mot de aller største setter man ekstreme forventninger hos mottageren av beskjeden. Denne gangen tror jeg det kan være noe i det.


Olivier Bernstein kommer ikke engang fra Burgund men fra Touraine hvor familien hans driver musikkforlaget Bärenreiter, velkjent for mange i den klassiske musikkens verden. Kanskje er det gjennom den klassiske musikken at hans talent for transparente og klokkeklare viner, hans viner fra 2012 passer i alle fall den beskrivelsen. Jeg har bare så vidt smakt viner fra ham før men det var nok til relativt høye forventninger i dag, som ble solid forbigått. Vinplantene er gamle i nesten alle vinmarkene noe som selvsagt bidrar til konsentrasjonen man finner i vinene, men det er samtidig raffinement og detaljrikdom.


Fatene trenger fortsatt litt tid i kjelleren for å integreres, fatkrydder og aromaer fra eik er tydelige men balanserer allikevel svært godt. Fruktkvaliteten og intensiteten bør ikke ha noen problemer med å balansere dette i løpet av et par år men vinene er fremragende balanserte alt nå. Dette er store burgundere, intet mindre enn det. Disse blir utsolgt før du skjønner noen ting. Kontakt importør Vinarius for info og tilgjengelighet, vinene er spesialbestilling og er derfor ikke i bestillingsutvalget. Prisene er polpriser.

 



2012 Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin
Kr 619,-
Bright ruby. Red berries, some spices, elegant nose, some darker fruits. Fresh acidity, ripe tannins, some red berries, spices, some vanilla, fresh and elegant, detailed. Good length. 89

2012 Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Lavrottes
Kr 1099,-
Small plot just below Bonnes Mares. 2400 bottles made of 15 year old vines. Bright ruby. Scented, red and some darker berries, spices, floral notes, delicate and detailed. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, detailed, some vanilla and spices, both firm texture and quite generous at the same time, fruity and detailed finish, long. 93

2012 Olivier Bernstein Clos de Vougeot
Kr 2190,-
About 1800 bottles made of 80 years old vines. Bright ruby. Red berries, floral, fruity, some spices, some blueberries, another depth on the nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, detailed, some woody and spicy notes a bit up front now but concentration to handle it, long. 94

2012 Olivier Bernstein Clos de la Roche
Kr 2490,-
About 1800 bottles made of fifty years old vines or older. Bright ruby. Scented, raspberries and strawberries, some spices, delicate, nuanced nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, detailed, fruity, elegant and nuanced, minerals, some spices, long finish, very long. 95

2012 Olivier Bernstein Charmes-Chambertin
Kr 2190,-
About 1500 bottles made of 40 year old vines. Bright ruby. Tender nose, subdued red berries, floral notes, tighter, pure. Fresh acidity, ripe tannins, pure, elegant, detailed, nuanced, pure, spices, superb fruit quality, delicate, the aftertaste just ads and ads, stunning, extremely long. 95-96

2012 Olivier Bernstein Chambertin Clos-de-Bèze
Kr 3750,-
About 1500 bottles made from 60 years old vines. Scented, intense, detailed, nuanced, red berries, some spices, floral notes, leaps out of the glass, stunning nose. Fresh acidity, ripe tannins, intense, detailed, nuanced, lively, playful, refined, gorgeous balance, stunning fruit and structure, nuanced, delicate, extremely long. 97

2012 Olivier Bernstein Chambertin
Kr 3750,-
About 1500 bottles made. Bright ruby. Floral, delicate, nuanced, elegant, some red berries, some darker fruits, refined and nuanced, layers. Fresh acidity, ripe tannins, lovely fruit and concentration, nuanced, detailed, playful, refined, lively, red berries, layers and layers, stunning wine, extremely long. 98

Importøren har også noen eldre årganger tilgjengelig, 2011, 2010 og 2009 men disse er ikke smakt.

 



#vin #wine #burgund #burgundy #bourgogne #bernstein #olivierbernstein #gevreychambertin #chambertin

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.