*Nettavisen* Nyheter.

Løk i strømpe?

Klikk på bildet for å forstørre.

 
I nesten et år har jeg hatt luksusen av å ha en liten lokal butikk ved navn Matland. Her var det annerledes varer, fantastisk ris, ingen Uncle Ben's, et helt annet utvalg av grønnsaker og frukt. Større utvalg krydder, nydelig italiensk brød, og is. Egg i løsvekt, Røros meieri melk, smør og fløte. Ibericoskinker, syltetøy fra Lisa i Bærum. Det tørkede pastautvalget gikk de norske dagligvarehandlene en høy gang. Det var metervis med olivenoljer, balsamico og ymse eddiker. Italiensk pizzamel (ja det er en forskjell) og da de åpnet hadde de magisk mozzarella, som dessverre ikke kom inn igjen. Nå må de stenge dørene da befolkningen i Moss tydelig har gitt kjøpmannen beskjed gjennom lukkede lommebøker om at vi ikke trenger den slags varer og utvalg. Nei, vi er storfornøyde med de gamle dagligvarebutikkene med et utvalg som gjør en mett alt før man har begynt å handle.


Noe av det jeg kommer til å savne mest av alt er å kunne kjøpe løk i løsvekt. Hvorfor må løk av alle slag pakkes inn i strømper? Jo, ene og alene for at vi som forbrukere skal betale mer, kiloprisen kan være mangegangeren på løk i strømpe i forhold til i løsvekt. På toppen av dette får vi et meningsløst produkt som har kostet energi og råvarer å lage og som det koster energi å bli kvitt, uten at produktet har hatt noen annen nytte enn å ta fra forbrukeren penger i mellomtiden. Nå er ikke løk spesielt dyrt uansett men en av de tingene som faktisk fremsto som luksuriøst med Matland var at jeg kunne plukke min egen løk. Jeg kunne ta med meg én rødløk, én hvitløk og én gulløk. På naboen Rema 1000 er det billigste å kjøpe en kilo små gulløk, per kilo langt billigere enn store gule løk i strømpe. Videre er det strømpe med to eller tre rødløker samt strømpe med to eller tre hvitløker, og strømpe med babysjalott. Hvorfor finnes ikke stor banansjalott i butikkene? Sjalottløkbabyer, nærmest som setteløk å snakke om på størrelse er rimelig klønete for oss forbrukere.


Det blir utvilsomt mye mer løk enn jeg i alle fall normalt sett trenger på en stund, men løk holder, jeg får stort sett brukt opp løken. Unntakene er de gangene det er pakket en sliten løk eller to inn i strømpene, så du tvinges til å kjøpe ødelagt mat. Men løk har jo sin egen emballasje som er helt naturlig, så hvorfor tre dem inn i et industriprodukt bare for å dra mer penger ut av kundene? Hvorfor er paprika pakket i plast? Den er ikke det i utlandet. Hvorfor må man alltid kjøpe en kilo med gulrøtter? Eller enda større kvanta om man ikke får med seg det meningsløse plastbegeret gulrøttene puttes oppi. Hva har skjedd med sukkererter og brekkbønner? Hvorfor har disse blitt femti prosent dyrere det siste året? Når jeg nå må tilbake igjen til industridagligvarebutikkene for å handle grønnsaker ser jeg plutselig en hel del ting som jeg aldri har lagt merke til før.


Matland har knapt rukket å stenge sine dører og alt nå savner jeg utvalget og muligheten til å velge noe som ikke er fra Gilde, Prior, Tine eller en av de andre enorme industrikonsernene. Jeg savner alt nå å ikke kunne velge ut en rødløk eller hvitløk som ser ekstra frisk og spenstig ut uten dustete innpakning.

#løk #mat #dagligvare #emballasje

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.