*Nettavisen* Nyheter.

Penfolds på Festningen restaurant

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Middag på festningen restaurant med retter tilpasset Penfolds viner. Det er noe spesielt å ankomme Festningen restaurant, man går opp steinbelagte veier med høye gamle steinmurer som ruver over en på den ene siden mens de kaster seg ned mot rådhusplassen og Aker Brygge på den andre siden. Midt i en moderne by er man på en liten tidsreise og man roer ned, ikke ulikt ankomst på Vianvang hos Arne Brimi. Og man bør gå de siste hundre meterne, man går glipp av noe om man tar taxi opp fra kvadraturen. Denne kvelden, i det mørket senker seg og man kunne se alle de nakne grenene på de majestetiske trærne på toppen av Akershus festningen mot en grå nattehimmel der byens lys lyser opp skyene så det egentlig ikke blir skikkelig mørkt.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Ved ankomst møtes vi med et glass champagne utenfor med panoramautsikt utover indre havn. På vei inn går vi gjennom den rikholdige vinkjelleren som rommer mange godbiter for den vinglade. Vi startet med krabbe med koriander og lime. Retten hadde noen eplebiter som for enkelte ble noe søtt sammen med krabben men som for meg ga fin friskhet til. En velkomponert rett bortsett fra én ting. Koriander går aldri til vin. Denne urten tar frukten bort fra vinen som blir tynn og metallisk. Uten koriander gikk vinene bra til retten, kanskje spesielt den yngste som viste mer epler og sitrus mot noe petroleumsaromaer i den eldste. Vinene var henholdsvis 2015 og 2012 BIN 51 Riesling, og Australsk riesling modnes raskere på flaske enn Europeiske kan det synes som. Snillere og bløtere utrykk også, mer avrundet, mindre stramme og syrlige.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Rett to var innbakt kamskjell fra Frøya i en hvitvinskraft med sjalottløk. En helt fantastisk rett og kveldens høydepunkt for min del, og den gikk utmerket mot både 2008 og 2013 BIN 311 Chardonnay. Jeg holder kanskje en liten knapp på 2008 årgangen som viste litt mer smør og fedme men disse chardonnayene er mye friskere og kjølige i utrykket enn man tenker seg fra Australia, mindre fat også. Man kjente tydelig at fatbruken var dratt ned mellom disse to årgangene, 2013 var bedre integrert alt nå. Meget god match til.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Neste rett ut var kantarell og rødvinsrisotto, en litt fyldigere og mer jordlig risotto matchet mot BIN 28 Kalimna Shiraz. Her ble den yngste noe ung og fruktig til, den eldre med noe mer lagringsaromaer ble for meg vinneren her, selv om den fortsatt er ungdommelig i utrykket. Også dette var en meget vellykket rett og en god match mot vinene. Neste rett var en kraftigere sak, glasert oksekjake med trøfler og selleri. En kraftig og smaksrik rett matchet mot BIN 389 Cabernet Shiraz 1995 og 2012. Her ble matchen nok en gang veldig god, den ungdommeliges frukt matchet godt mot det glaserte og sødmefulle, mens den eldre og fint utviklede matchet godt mot trøflenes jordlige toner. Personlig falt jeg nok mest for den modne til.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Neste rett var en schizofren krise. Retten hang overhode ikke sammen alene engang. Et flott rypebryst med kastanjepuré, glaserte epler og rødvinssaus. Rypebrystet var perfekt tilberedt men den tørre og jordlige kastanjepuréen matchet verken det som var på tallerkenen eller vinene. Den tok livet av alt. Kastanje og vin har jeg liten erfaring med, men mye tyder på at den følger opp i korianderens fotspor, den tar livet av vinens frukt. Eplene var for søte for vinene også, her var det skivebom. Vinene til var 2005 St. Henri Shiraz fra magnum og 2012 fra flaske. Vinene var i kjempeform men ble noe kraftige for et enslig rypebryst. Rike, kraftige og krydrede viner.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Grange 1992 og 2011 ble servert til reinsdyr med brent løk og solbærsaus. Den yngste vinen ble hakket for ung rett og slett og den eldste som heller ikke var voldsomt utviklet for så vidt, taklet maten bedre. En god rett med strålende kjøtt selv om jeg ikke falt helt for den. Kanskje hakket sødmefull selv om jeg skjønner at man prøver det mot disse vinene. Noen ganger tenker man, hva er galt med en fløtesaus? Grange 1992 tåler fortsatt et langt liv i kjelleren, 2011 er bare spedbarnet. Svært flotte viner begge to. Vi avsluttet med noe eksotisk, som jeg ikke engang ante at Penfolds lager, nemlig tawny. Til Valrhona sjokolade med plommer og mascarpone fikk vi Father Grand Tawny 10 Years Old og Grandfather Rare Tawny. Hetvinene passet godt til desserten som hadde fin friskhet på tross av mørk sjokolade som noen ganger kan bli vel tungt. Vinene viser noe mer rødfruktig sødmetone enn tawnier det er normalt å sammenligne med fra Douro. Meget vellagede og gode viner for den som ønsker noe mer eksotisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Alt i alt en meget vellykket kveld bortsett fra en skivebom. Meget god service, ryddig og ordentlig hele veien fra personalets side. Det innbakte kamskjellet glemmes ikke med det første, det gjør heller ikke vinene. Husk bare å gå de siste hundre meterne opp, det gjør kvelden enda mer minnerik. Du rekker på denne korte spaserturen å komme i riktig stemning og slippe byens mas og jag.

Klikk på bildet for å forstørre.

 #vin #penfolds #grange #festningen #festningenrestaurant

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.