Sukkersjokk i rødvin

 
I går fikk jeg en rødvin i glasset som var ganske søt. 9,2 gram per liter i følge polets nettside. Rødvin er noe jeg alltid forventer at er tørr vin, en vin uten tydelig sødme i seg. Mange av bestselgerne her hjemme er søtladne. Opptil 4 gram sukker per liter er knapt merkbart i munn men nivåene er tildels betydelig over dette. For min del tenker jeg at i en rødvin forventer jeg at nivået er under 2 gram. Hvorfor er det da vesentlig mer sukker i en del rødviner?


Svaret er enkelt, dårlige druer. Sukker skjuler effekten av masseproduksjonens svakheter. Den gir frukten mer trøkk og vinen føles fyldigere enn den er. Den smaker mer og bløtere. En middels stor vinprodusent lager 100-150.000 flasker per år. En stor lager 300.000 flasker. Når bestselgeren i Norge i fjor solgte noe over halvannen million flasker begynner vi å snakke om enorm vinproduksjon. Denne vinen ligger an til å bli bestselgeren i år også. Jeg har ikke besøkt denne produsenten og har ikke sett hvordan de lager vin, men jeg har besøkt andre store produsenter og det er vesentlig forskjell på kvaliteten de lager. Noen lager bra vin, men de koster gjerne mer også. Det blir sjelden boksvin av det.


Enkelte masseproduserende vinprodusenter sender det meste i kverna. Man høster med maskin, den rister druene av planten og druene samles opp i store kar som etterpå dumpes i en tilhenger bakpå en traktor. Oppi planet ligger en presenning så ikke druene og mosten som renner av skal renne rundt i den rustne tilhengeren. Man kommer til vinmakingslokalet og dumper hele lasset oppi kverna, blader, kvist, edderkopper, veps og eventuelle frosker og mus blir med. Ingen kjære mor her. Ingen romantisk følelse av en trivelig vinbonde med alpelue og baguette under armen. Nei, her er det kalkulatoren som rår. Her er det snakk om å tjene noen øre per liter på millioner av liter.

 
Når man høster druer med høyt utbytte fra billige vinmarker med et jordsmonn som egentlig ikke er egnet for høykvalitetsvinmaking, eller vindruer i det hele tatt, får man vandig eller tynn vin. Det er her sukkeret kommer inn. Det fremhever den lille frukten som måtte være i vinen, det gir en følelse av høyere konsentrasjon i munn og mer fylde. Det gjør vinen drikkbar rett og slett. I utgangspunktet vil mange falle for en slik vin, den blir snillere i munn og vi som rase i dyreverdenen elsker søtsaker. All maskinhøstet vin er ikke dårlig, om man sorterer ut dårlige/ råtne druer, blader og kryp bort ved sorteringsbordet kan man i dag lage svært bra vin fra maskinhøstede druer. Jeg har selv stått ved et sorteringsbord, det var overraskende mye bøss, skadede druer, innsekter, løv, stilker og kvist som måtte fjernes.


Hovedproblemet er ikke at man har søt vin, hovedproblemet er at det ikke merkes godt nok. Om du har en helt tørr vin får du i deg en del kalorier bare ved alkoholnivået. En liter vin uten restsukker ved tolv prosent, har 468 kalorier mens en Amarone, faktisk en lett Amarone vil ved femten prosent alkohol ha 592 kalorier bare ved alkoholnivået. Helt tørr vil en vin aldri kunne bli, druesukkeret blir aldri 100% fermentert til alkohol. Gjæren stanser fermenteringen naturlig når noe sukker fra druene er igjen og de fleste gjærceller klarer ikke å jobbe mer over 15% alkohol. De dør rett og slett.


Om du da har en tørr rødvin med 1,4 gram sukker gir dette kun 4 kalorier ekstra per liter, men tallet blir noe helt annet når man ser at blant Vinmonopolets bestselgere er det rødviner opp mot 18 gram sukker per liter. Vi begynner å nærme oss brusterritorie om man legger til kaloriene fra alkoholen. På Vinmonopolets nettsider finner du informasjon om din favorittvins sødmenivåer, det kan det være greit å ta en kikk på. Særlig for alle diabetikere og de som er i faresonen for å bli diabetikere. Man tror man drikker et sunt produkt.


Og husk, eneste grunn til at det er sukker i en rødvin, som ikke er en søt dessertvin, er fordi druematerialet ikke var bra nok til å lage noe drikkbart og godt på egenhånd.


Tallene over er hentet herfra: http://www.vinmonopolet.no/artikkel/alkohol-og-helse/Alkohol+og+helse/kaloriar/sukker-og-kalorier-i-vin

#vin #vinmonopolet #diabetes #diabetiker #sukker #søtvin

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.