RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Christer Byklum

Vin fra 1795? Julekalender #2

 



Vin til julematen, 2. desember julekalender.
Det er en rett som svært mange serverer i julen som passer utmerket til en av vinverdens mest vidunderlige kreasjoner. Her kan man, om lommeboken er tykk nok, drikke viner gjennom århundrene på en helt unik måte. De eldste blir litt for heftige for vår julerett som faktisk er tradisjonell julegrøt med smørøye, kanel og sukker. Risengrynsgrøten har eldgamle tradisjoner i Norden, kanskje tilbake til 1300-tallet, så maten er enda eldre enn vinene man kan nyte til. Madeira kom til med sjøreiser der Madeira var siste utpost før de lange sjøreisene. Noen ganger kom vinene tilbake igjen fordi man ikke hadde drukket opp alt, og de smakte bedre. Senere har man laget vinene ferdige på øya Madeira og det tar tid, noen ganger lang tid. Den eldste jeg har smakt var fra 1795, en ekstremt rik og heftig vin som ville overdøve vår kjære grøt fullstendig, men dens yngre søsken gjør ikke det.

 



Madeira har også den egenskapen at den er ferdig oksidert og «varmeskadet» under produksjonen, så den kan stå åpen i måneder og år uten å forringes nevneverdig om den er en vintage. De enklere bør drikkes innen noen måneder. Og husk, noen dråper i sausen skaper magi! Og underlig nok er disse vinene den beste matchen til tradisjonell risengrynsgrøt. Vinene er også glimrende alene før eller etter maten ikke bare gjennom advent og julen, men hele året. La årgangsmadeiraene få puste! Ikke vanskeligere enn at man åpner flasken og eventuelt tar en liten klunk i glasset en dag eller to før man tenker å nyte den. Gjelder kun ved første gangs åpning. Da sliper man av en liten nærmest rå bittertone som ofte dukker opp og den forsvinner helt med litt luft. Ingen dekantering nødvendig på disse. 1795-årgangen er det etterhvert svært vanskelig å finne. 1912 D'Oliveiras Verdelho og 1927 D'Oliveiras Bastardo (ja druesorten heter faktisk det) finnes på Aker Brygge-polet for den som ønsker noe eldre. 1912 er fantastisk bare så det er sagt! Spør også betjeningen, det hentes antagelig inn noen enda eldre årganger som finnes på lager, bare ikke i butikk.


Opptil 150,-
Cossart Gordon Malmsey Madeira 5 Years Old
VP nr 1062702 kr 139,90 (0,5 liter)
Noe tørkede frukter og nøtter, en lettere Madeira men med fin friskhet. Meget godt kjøp! Også glimrende i saus til en rekke retter av vilt, soppretter etc. 85


150,- til 200,-
Barbeito Rainwater Reserva 5 Years Old
VP nr 1110602 kr 199,90 (0,5 liter)
Tørkede frukter mot aprikoser og rosiner, en let røyktone mot peat som i whisky, samt nøtter. Noe slankere utrykk og kropp. 86


200,- til 250,-
Blandy's 10 Years Old Bual
VP nr 1824802 kr 245,- (0,5 liter)
Litt mer fylde og kropp, tørkede frukter, rosiner og nøtter, mye vin for pengene, denne smaker dyrere enn den er. 88


Over 250,-
2000 Barbeito Malvasia Colheita Single Cask 224
VP nr 1982302 kr 259,90 (0,5 liter)
Frisk, livlig, elegant, fyldig samtidig med en nesten crisp friskhet og lekenhet, tørkede frukter og nøtter, intens. 90


Den eksklusive
1984 D'Oliveriras Colheita Boal
VP nr 8036601 kr 749,-
Intens og fruktig, tørkede frukter, nøtter, et lite karamellpreg som blåser av med luft. Gi den gjerne en dag eller to til å «puste» før den nytes. Flott ettersmak. I dagens marked er dette en svært god pris! 92


Den enda mer eksklusive
1971 D'Oliveiras Terrantez
VP nr 827401 kr 1298,-
Svært sjelden druesort som stadig er nær utryddelse på Madeira. Grunnen er at den ikke tåler å podes om på rotstokker som er resistente mot lusen phylloxera og produksjonen er derfor minimal. Men dette er noen av de mest fantastiske Madeiraene som er. Tørkede frukter, livlig, leken og delikat, nøtter, en lett peaty røyktone langt bak, noe karamell. Nydelig! 93

D'Oliveiras er inne i andre årganger med andre druesorter også, alle er verd et bekjentskap.


Fra tid til annen tar importørene inn eldre årganger, også 1800-talls. For Barbeito, kontakt Winetailor. For D'Oliveiras, kontakt Symposium. For Blandy's og Cossart Gordon, kontakt Steenberg & Blom.


Vin til pepperkaker? Sjekk her:

http://christerbyklum.blogg.no/1448888057_vin_til_pepperkaker_j.html

Rimelige basisviner til julen? Sjekk her:

http://christerbyklum.blogg.no/1448627107_10_basisviner_i_budsj.html

 

 


#vin #julekalender #julemat #grøt #julegrøt #smørøye #madeira #barbeito #cossartgordon #blandys #doliveiras