Boligprisfall i juli

Selv den største optimisten så ikke for seg boligprisveksten vi har hatt første halvår.

I morgen kommer boligprisene for juni. Jeg tror ikke vi skal vente den vanlige oppgangen. Bak oss ligger et halvår med kraftigere vekst på seks måneder enn noen turde spå for hele 2015.

Mens enkelte eksperter og medier vil forsøke å henge prisutviklingen i juni på regjeringens usosiale tiltakspakke, økt arbeidsledighet eller oljepris - er det trolig den kraftige halvårsveksten i seg selv som bremser markedet. Veksten stagnerer fordi den simpelthen er tatt ut for 2015.


Juli bør gi prisfall

Ser vi på de to siste kvartalene i 2015 vil disse trolig følge den historiske "normalutviklingen". Juli bør gi prisfall. August som ordinært skal gi oppgang, kan ende med nullvekst eller ubetydelig nedgang. Tilsvarende for den påfølgende høstmåneden. Årets tre siste måneder gir som vanlig svakt prisfall.

 


Fasit ved endt år blir en oppgangen på rundt fem prosent i 2015, slik "de største optimister" forutså. Høsten farges av motreaksjon på kraftig vekst første halvår, trolig svakt påvirket av psykologi som følger av oljeskyer, lokale oljeskyer i seg selv*, samt litt "tiltakspakke". Det blir neppe dramatikk av dette. Med unntak av i mediene. Et sannsylig scenario er at finansministerens tiltakspakke stjeler overskrifter.


Historisk lav rente

På motsatt side vil det pekes på at historisk lav rente (som mulig settes ned nye 0,25%) og lav boligutbygging bidrar til å holde prisene oppe. At det offentlig står i veien for tilstrekkelig rask boligbygging blir et tema også det siste halvår.

Så tilbake til juni. Jeg vil tro mange vil peke på månedens prisutvikling som en "myk landing". Litt symptomatisk for boligmarkedet egentlig. At man leser svært mye ut av svært lite. Sannheten er at juni mad all sannsynynlighet har vært en god måned med fortsatt lav omsetningshastighet og gode salg.

Resten av boligåret 2015 blir neppe mer spennende enn medier og økonomer klarer å gjøre det.


* Anslaget for tviklingen er ment for landet som helhet. Områder mer direkte berørt av oljeprisnedgang vil kunne ha en svakere utvikling.

** Dersom du ønsker å se historisk utviklingen i markedet siste 5 år se: http://eiendomnorge.no/boligprisstatistikken/

*`* Dersom du lurer på hva jeg trodde om boligpris 2015, se her: http://christervikebo.blogg.no/1420034157_slik_blir_2015.html

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.