Gå til sidens hovedinnhold

Hvor svartmalt kan dette bli?

Enkelte sjefsøkonomer går alltid med paraply når det er opphold. Årsak, risikobetraktning. Det er nemlig kun når det ikke regner det er mulighet for at det kan bli regn.

Mitt poeng illustreres godt gjennom uttalelsen en sjeføkonom fra Swedbank ga Aftenposten 24.mai. «Jo mer noe har steget, jo mer sannsynlig er det at fallet blir tilsvarende stort». Altså, om det ikke går veldig bra, da må det gå riktig ille.

I dag kom boligprisene for mai 2015. Som forventet dempes nå prisveksten. Prisene på landsbasis har steget mye i 2015. Det er derfor svært sannsynlig at veksten for 2015 er tatt ut. At nedgang i mai skyldes bratt oppgang så langt i år, står i sterk kontrast til nyhetsoverskrifter som "Boligprisveksten stoppet - svakeste siden finanskrisen".

Normalt sett stiger boligprisen i mai, det er derfor ikke vanskelig å fremstille avviket som dramatisk. I get it! Det hele blir langt mer "lesverdig" om det krydres med negative assosiasjoner til finanskrise, oljepris og arbeidsledighet, enn prisveksten så langt i 2015.

Enkelte journalister har i senere tid riktignok tatt sirkuset ut av boligmarkedet. Litt nærmere sannheten, litt mindre sensasjonelt. Jeg trakk på smilebåndet når E24 påpekte at meglere aldri ringer journalister og forteller om boligene de selger langt under takst. Det er et vesentlig poeng. Sannheten er vel at avtagen prisvekst bør ønskes velkommen?

Sannheten er vel at avtagen prisvekst bør ønskes velkommen?


Jeg er derimot usikker på om ikke fristelsen blir for stor. Boligprisene falt i mai. Finanskrise, oljepris, arbeidsledighet, endret utlånspraksis. Enkelte nyhetsformidlere blar allerede i kartoteket hvor økonomer og professorer er organisert fra «mest negativ» til «moderat positiv». Hvem ringer de nå?

Jeg er spent. Hvor svarmalt kan det bli?

Reklame

Nå er United-legenden ambassadør for norske fans