RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Christer R. Vikebø

Ta bolighandel på alvor

Bolighandel inneholder mye etterpåklokskap, men hadde ikke trengt å være slik.

 

Skal du gjøre en boligjandel du kan leve godt med i etterkant, kan du være prisgitt at du selv anstrenger deg og klatrer ut av kunnskapsløsheten. Ta bolighandelen på alvor!

Hovedproblemet for enkelte boligkjøpere er at de sitter med inntrykk av at de i stor grad slipper å tenke selv. Selgere, takstmenn og meglere er menneskene som skal se til at bolighandelen ender som en drøm. Mulig må man ha en viss forståelse? Hadde det vært opp til Forbrukerrådet skulle bolighandel vært utført liggende på bomullspads, mens den eneste ansvarlige i handelen var megler. 

Den som tar seg tid til å se på rettslige boligtvister vil trolig få seg en overraskelse. Uenighet mellom kjøper og selger er med overlegen margin det som lønner kranglevorne advokater. Spør gjerne selskapene som behandler flest klager i boligmarkedet, eierskifteforsikringsselskapene. 

Tar du dette inn over deg, har du akkurat avklart en lønnsom sak. Skal du gjøre en boligjandel du kan leve godt med i etterkant, kan du være prisgitt at du selv anstrenger deg litt og klatrer ut av kunnskapsløsheten. Fire ord hadde spart kjøpere og selgere for mangt ett grått hår; ta bolighandel på alvor!

I forrige uke møtte jeg en jente i midten av 20-årene på en av mine visninger. Hun er den beste boligjegere jeg har truffet i hele år!

Hun hadde skrevet ut salgsoppgaven og "gulet" ut det hun fant uklart (hun hadde lest salgsoppgave med vedlegg før visning). I tillegg hadde hun en sjekkliste fylt av spørsmål - noen hvis svar, jeg faktisk måtte undersøke i etterkant.

Jeg nevner henne fordi hun på en leilighet til 2 millioner, anstrengte seg mer for å gjøre en god handel, enn mange av kundene mine som har kjøpt eiendom til 10 millioner eller mer.

Skal du i mine øyner være en dyktig boligkjøper, er det derimot enda en ting du bør gjøre. Skaff deg vesentlige avklaringer skriftlig!
Det er fint med svar fra selger eller megler, men husk på at det som kun er sagt, kan være vanskelig å dokumentere i etterkant. 

Sitter du derav med vesentlige ubesvaret spørsmål, send megler eller selger en e-post, eller be megler om en skrifltig avklaring:

"Selger har skriftlig bekreftet ovenfor megler at det aldri har vært vanninntrengning i kjeller."


 Har du det sort på hvitt og ikke tvetydig, da er du i min bok boligkjøper av ypperste klasse!

O
m du ikke rekker å få avklaring i budrunden, ta forbehold i stedet:
 
"Bud er avgitt med forbehold om at bad er utført av fagfolk".

Det eneste du skal ha i bakhode når du byr med forbehold, er at forbehold bør være rimelige, samt at du ved å ta et forbehold kan ha et mindre attraktivt bud enn dine konkurrenter.

Oppsummert, gratulerer! Dersom du etter å ha lest dette tar bolighandelen bare litt mer på alvor - kan du ha spart en formue!