RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Edgar Valdmanis

Du kan ikke være både offentlig og privat

Denne bloggposten er dessverre blitt aktuell igjen.

Avgått fiskeriminister Per Sandberg etter ekstraordinært statsråd tidligere denne uken.
Avgått fiskeriminister Per Sandberg etter ekstraordinært statsråd tidligere denne uken. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

 Jeg er en hyppig bruker av sosiale medier, og følger daglig med på det som blir sagt og skrevet.

Det som stadig forundrer meg er at en del fremdeles mener at de kan være «private» i sosiale medier. Noen hevder at dette har med antall følgere, venner eller hva kontaktene kalles på respektive plattform å gjøre. «Nei, her har jeg bare mine x nærmeste venner», og da er det liksom privat. 

Eller «jeg deler bare bursdager, ferier og sånt, men ikke noe som har med jobben å gjøre», med samme konklusjon. 

I følge ordboken til Store Norske Leksikon har ordet privat følgende betydning: Privat, som tilhører, vedkommer, utgår fra en enkelt borger eller enkelte borgere og ikke fra stat, kommune eller offentlig institusjon; som har tilknytning til personen som individ uten sammenheng med stilling; som ikke er åpen, tilgjengelig for publikum i sin alminnelighet.
Poenget ligger i siste setning: …som ikke er åpen, tilgjengelig for publikum i sin alminnelighet.

En annen kjent bruker av sosiale medier, Ingeborg Volan  og jeg formulerte for en tid tilbake «Volan-Valdmanis lov om ytringer på nett». Den lød ganske enkelt: «Så lenge det er skriftlig er det ikke privat».

Noen husker fotballspilleren John-Arne Riise som sendte en del uheldige sms’er fra sin mobil til et knippe kvinner han gjerne ville ha kontakt med. Man skulle tro at en sms fra én mobil til en annen ville være privat, men disse meldingene ble sitert bredt i pressen. Det samme gjelder et utall meldinger på sosiale medier, der brukerne har levert meldinger som i etterpåklokskapens lys ikke burde vært skrevet. Disse meldingene er av og til postet i en «lukket gruppe», men like fullt blir de kopiert og delt.

Uansett hvordan vi vrir og vender på det, du kan være personlig, uformell, nær, men ikke privat. Og, hvis du mener at dette angår kun deg og dine nærmeste venner så er kanskje Facebook-veggen eller Instagram ikke rette sted? Kan hende er det like greit å invitere noen av disse vennene til en kopp kaffe og ta det der?

Posten ble opprinnelig skrevet høsten 2012, og forsvant da bloggen min ble hacket høsten 2014. Den er rekonstruert fra en gjesteversjon på Jobbportalen.no, oppdatert 19.januar 2016 og igjen 15.august 2018.  Det er egentlig utrolig at den er like aktuell mer enn 6 år etter at den ble skrevet første gang. 

Jeg er rådgiver i Valdmanis & Co med digital kommunikasjon som mitt spesialfelt. Du treffer meg på Edgarvaldmanis@gmail.com og 95234608.