RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sist oppdatert:

Ellen Godal, pårørende:

Eldreomsorgens to ansikter

En ting er hva som blir lovet i valgkampen og i media for øvrig, en helt annen sak er hva som skjer i praksis.

SKAL KASTES UT: Den snart 96-årige Ragnhild Godal (øverst)  har fått beskjed om at hun må flytte mot sin vilje fra Eugene Hanssens aldershjem. Det reagerer datteren Ellen Godal (nederst) sterkt på i dette innlegget.
SKAL KASTES UT: Den snart 96-årige Ragnhild Godal (øverst)  har fått beskjed om at hun må flytte mot sin vilje fra Eugene Hanssens aldershjem. Det reagerer datteren Ellen Godal (nederst) sterkt på i dette innlegget. Foto: Google (privat)

Ellen Godal er pårørende i eldreomsorgen.

Med en mor på snart 96 år, har jeg etter hvert fått ganske god innsikt i hvordan eldreomsorgen i vår bydel i Oslo fungerer.

Det er mye jeg kunne skrive om hjemmebaserte tjenester; min mor hadde besøk av dem de siste årene hun bodde hjemme. Kvaliteten på tjenestene var svært varierende.

Nå er imidlertid det et tilbakelagt stadium, hun har i snart 2 ½ bodd på Eugene Hanssens Aldershjem. Her har hun hatt det godt, hennes behov er ivaretatt og vi som pårørende har kunnet senke skuldrene.

Jeg kunne skrive side opp og side ned om hvordan de 11 gamle damene som nå bor her blir tatt vare på og sett som enkeltindivider med sine behov og ønsker.

Det var selvsagt for godt til å kunne vare.

SKAL LEGGES NED: Oslo kommune vil avvikle Eugene Hanssens Aldershjem.

Torsdag 05.04 fikk vi pårørende en mail om at hjemmet legges ned, og at et møte mellom Sykehjemsetaten, bydelen, pårørende og beboere skulle finne sted påfølgende tirsdag. På møtet fikk vi kort og godt vite at kontrakten med Oslo kommune utløp i juni, og at den ikke kunne fornyes pga EU-regler for anbud.

Vi fikk også høre på møtet at man ikke kunne love rom med bad og toalett dersom beboeren flyttet. Det vil i praksis si at det stedet beboeren flyttes til, kan nedlegges i neste runde, og vedkommende må flytte nok en gang.

Imidlertid fikk vi inntrykk av at hovedgrunnen for nedleggelsen var at det ikke var bad og WC på rommene, samt at det var viktig med internett slik at beboerne kunne kommunisere via Skype (!) Jeg tror ingen av disse beboerne noen gang har brukt en PC…

I etterkant av møtet har jeg fått vite at styret for stiftelsen som eier Eugene Hanssens Aldershjem i 1 ½ år har jobbet for å fornye kontrakten, uten å ha fått noe ordentlig svar før rett før påske i år.

Ingen mulighet til å være med på noen anbudsrunde, ingen mulighet til en kortsiktig forlengelse av kontrakten. Hjemmet SKAL legges ned, og beboerne med en gjennomsnittsalder på 95 år skal flyttes.

Sykehjemsetaten lovet at flyttingen skulle foretas på en smidig og rolig måte, og at hjemmet har driftsmidler fram til 1.11, men allerede uken etter (midten av april) ble vi pårørende oppringt fra bydelen. Vi kunne komme med ønsker om hvor vi ville at «vår» beboer skulle flytte, og det gjorde vi i forskjellig grad, men understreket at vi ville de skulle bo så lenge som mulig der de var. 

VARSEL: Den snart 96-årige Ragnhild Godal - her fotografert på trappen til barndomshjemmet i Rauland, har fått varsel om utkastelse fra Eugene Hanssens aldershjem.

Tilbud om plass av typen: «Din mor kan flytte til XX Sykehjem i morgen» dukket stadig opp. Flere fikk beskjed om at mange skulle flytte fra Eugene Hanssens Aldershjem i løpet av en ukes tid, selv om kun EN beboer har flyttet etter at beskjeden om nedleggelse kom.

Takker man nei til den plassen som tilbys, kommer man bakerst i køen, og kan ikke garanteres plass på ønsket institusjon. Vi fikk også høre på møtet at man ikke kunne love rom med bad og toalett dersom beboeren flyttet. Det vil i praksis si at det stedet beboeren flyttes til, kan nedlegges i neste runde, og vedkommende må flytte nok en gang.

Slik jeg har forstått det, var Rødt i vippeposisjon i denne saken fra starten av. Styret har gjentatte ganger forsøkt å få Rødt på banen, men uten noen respons. Skal ikke Rødt være den lille manns (eller kvinnes) forsvarer?

De andre partiene i byrådet har også trukket seg etter tidligere å ha utvist et visst engasjement, kun FrP ved Aina Stenersen har stått på for å få en smidig løsning, men det hjelper lite når resten av bystyret vil stemme for nedleggelse.

Det er for oss helt uinteressant hvilket parti som i utgangspunktet har «skylden» for at bestemmelsene er så rigide, politiske vedtak kan gjøres om! Vi har alle sett hvordan et politikerbesøk på alders/sykehjem arter seg, og også hørt hva som loves i valgkamp og på TV-innslag om eldreomsorg.

Det er flott med bad og WC på rommene, med sansehager, bar, kiosk, spa osv, men det er IKKE det primære for det store flertall av eldre som bor på institusjon! Det vesentlige er at de føler seg trygge og ivaretatt, skrøpelige som de er.

Det er en grunn til at de ikke kan fortsette å bo hjemme, de klarer ikke å ta vare på seg selv. Er de i stand til å benytte alle disse flotte tilbudene, vil de antagelig ikke få noen institusjonsplass; de er friske nok til å bo hjemme, noe de fleste også ønsker.

Politikerne med eldrebyråd Tone Tellevik Dahl i spissen snakker stadig om en verdig alderdom. Man skal se hver enkelt og ta vare på dem. Det er også stadig diskusjoner i media om bruk av tvang i eldreomsorgen, dette skal ikke forekomme, sier rystede politikere.

Men å flytte snart 100 år gamle mennesker som ikke kan protestere, er ikke det tvang? De av beboerne som ikke er demente nekter å flytte! Hvordan skal bydelen håndtere dette?

Eldreomsorg er ikke et tema som fenger i media. Noe helt annet hadde vært om man behandlet barn på en så inhuman måte; for ikke å snakke om hunder… Det er slett ikke sikkert at alle disse gamle kvinnene vil overleve å bli flyttet.

Man kan nesten håpe på at de sovner inn før de må flyttes mot sin vilje. Da vil man spare noen sykehjemsplasser i alle fall.