Å løpe etter brannbiler med HC

 


Halvard C. Hanssen, selveste HC, i kåseriutstyr. Foto: privat

I helga hadde Dagens Næringsliv en kostelig reportasje om tidligere tiders gentlemen of the press i Norge. Hovedspørsmålet var om eller når papiravisen kommer til å dø, og avisen konsulterte flere levende legender:

Arve Solstad (80), selveste "Storoksen" og sjefredaktør i Dagbladet i de gyldne 80-åra. NRK-korrespondent og Dagbladet-redaktør Jahn Otto Johansen (79). Og ikke minst journalist og skribent Halvard C. Hanssen (67), eller bare "HC". Også han mest Dagbladet, men også gudbenådet spaltist og kåsør i for eksempel Norgesglasset - du vet han med Lullen og katten.

Disse nevnt fordi de har betydelig pondus - både bokstavelig og i overført betydning. Og deres observasjoner tilsvarende allmenngyldige.

Les DN-saken her: Gentlemen under press

Særlig på ett område ser vi hvordan medievirkeligheten har forandret seg. Det er når min tidligere Dagblad-kollega og gode venn HC forteller om en skjellsettende episode en gang han var spaltist i Nettavisen - og forsøkte seg på dette nye som ble kalt internettet. Sitat DN:

- Skal jeg si deg når jeg for alvor skjønte det var slutt med journalistikken?

- Ja?

- Jeg var inne i redaksjonen til i noe som heter NA24, der jeg en stund hadde en spalte.

Vi hørte noen sirener på utsiden av huset. Enhver journalist i min alder ville jo ha løpt ut i gata, men i denne redaksjonen sprang de alle mot pc-en. Og da har du liksom allerede snudd ræva til virkeligheten. Jeg sa det der og da: «Nå er det slutt.»

Så kan vi selvsagt levende forestille oss HC i sine glansdager, på nyhetsloftet i Dagbladet, der han springer i fullt firsprang ned trappene idet han hører en brannbil langt der nede i Akersgata, løpende inn i heisen og deretter ut på fortauet og oppover gata der brannbilen kanskje stopper etter et par-tre kvartaler foran et brennende hus som snart blir slukket av heltemodige brannmenn.

HC er på plass i virkeligheten, får sine intervjuer med brannoffer og brannmenn, før han kan rusle til Tostrup eller Justisen eller Stortorget for en aldri så liten lunsj. Før han igjen inntar redaksjonen, og til frokost neste morgen - nesten et døgn senere - forsyner leserne med håndskrevne skildringer og foto av Jasques Hvistendahl.

Neida, det var selvsagt ikke slik. Ikke den gangen heller. Ikke i virkeligheten.

Og så er jeg sikker på at HC er enig med meg i følgende:

Gode journalister handler i stor grad rasjonelt. Og journalistikk handler i stor grad om å skaffe seg mest mulig korrekt informasjon, på kortest mulig tid.

Og da må vi bare si: sorry HC, det gjør du ikke ved å springe ut på gata. Kanskje i Tvedestrand, der du nyter pensjonisttilværelsen i eget hus.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

 


Dagens virkelighet for HC i Tvedestrand. Ikke alltid plass til brannbil i gata utenfor. Foto: privat

Men ikke i dagens trafikkbilde i Oslo. Her er brannbilen borte før du får sukk for deg, og ikke vet du om det var falsk alarm heller.

Det får du derimot vite dersom du springer mot pc-en. Der har allerede oslopolitiops eller oslo110sentral (politi og brann på Twitter) for flere minutter siden lagt ut hva utrykningen gjelder.

Og få minutter etterpå kan journalistene fortelle leserne våre flere detaljer om det samme. Og redaksjonen har vurdert om dette er en sak vi bør rykke ut på.

Så har HC rett i en viktig ting, og jeg tar selvsagt hans hovedpoeng:

Dagens nettjournalister er altfor dårlige til å komme oss opp av kontorstolen og ut i "virkeligheten". Her er ikke vi i Nettavisen noe unntak, tvert om har vi oppsummert som en viktig målsetting i 2015 å komme oss mye mer ut i frisk luft, ut blant menneskene og brannbilene.

Men "virkeligheten" er så mangt. For bare få år siden var det enkelte som definerte nettet som en slags "pseudo-virkelighet". Slik er det ikke lenger.

Nettet er virkelig nok.

#Dagbladet #Medier #Mediepolitikk #Internett #Nettavisen #ErikStephansen #DN #Journalistikk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.