*Nettavisen* Nyheter.

Altfor dyr avis-nostalgi

Etter bare 40 minutters debatt vedtok styret i Norsk Journalistlag (NJ) i går å legge ned fagtidsskriftet Journalisten på papir.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Thomas Spence er forut for sin tid. Foto: NJ

At journalistene selv går i spissen med en så symboltung handling, er egentlig svært gledelig. Samtidig skjønner jeg at vedtaket vekker sterke følelser.

- Det er vondt at vi i NJ er de første til å legge ned papir, men det er dit vi er kommet, sier NRKJ-leder Sidsel Avlund til sitt eget faglbad. Og får svar fra Britt Ellen Nergård fra (papiravisen) Glåmdalen:

- Innholdet blir ikke borte. Nostalgien kan bli for kostbar.

Dermed rekker papiravisen Journalisten akkurat ikke å bli 100 år. Det ærerike organet kom ut første gang i januar 1917, som organ for Kristiania Journalistklub. Fra 1945 ble det blad for Norsk Presseforbund, og fra 1984 for Norsk Journalistlag.

Fram til 2013 kom bladet ut med 20 utgaver. I år trappet de ned til 15, og nå tar de altså skrittet fullt ut: fra 1. januar 2015 eksisterer journalisten.no bare som nettavis.

- Dette skyldes ikke dårlig styring, dårlig journalistikk eller dårlige eiere. Det skyldes forhold utenfra, sier Thomas Spence, lederen i Norsk Journalistlag,

Og det har han jo rett i. De siste årene har pilene pekt bare en vei: opplaget til de store papiravisene raser, og flere av de såkalt "meningbærende" papiravisene overlever bare ved hjelp av kunstig åndedrett fra staten.

At det samme kunstige åndedrettet (les pressestøtten) kanskje bidrar til å hindre nødvendig utvikling i for eksempel Vårt Land eller Dagsavisen, har ennå ikke slått inn som et faktum i Kulturdepartementet.

Men det har altså slått inn hos yrkesgruppen journalister. NJ-leder Thomas Spence kan forklare at de i det lengste har pøst på med penger, men etterhvert ble de innhentet av realitetene. Da er egentlig konsekvensen enkel.

For en som selv har jobbet i papiravis og følt trykkpressens puls gjennom et gammelt, ærverdig avisbygg, er det vemodig å erkjenne at det antakelig går mot slutten.

Men antakelig er det bare et spørsmål om tid før de store papiravisene slik vi kjenner dem, forsvinner. Kanskje vil noen overleve som nisjeblader, eller som helgemagasiner.

Men det store mediemangfoldet har for lengst flyttet over på nettet.

Derfor er det på tide at det store flertallet av norske journalister legger inn kreftene her, før amerikanske giganter som Facebook og Google og Youtube og Instagram og BuzzFeed blir altfor dominerende.

Det samme bør norske kulturpolitikerne og pressestøttebyråkrater gjøre.

#medier #mediemangfold #journalisten #NorskJournalistlag #nettavisen #erikstephansenNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag