RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen

Begynnelsen på slutten for papiravisene

 

Kanskje bør kulturminister Thorhild Widvey heller sponse bøndene med hver sin mobiltelefon? (Foto: Ilja C. Hendel) 

 

Mange har spådd det lenge, og i dag snakker avisa Nationen åpent om sine planer om å bli papirløs på hverdagene fra januar 2016.

Regnestykket er bare blitt mer og mer påtrengende de siste åra:

Siden i fjor er annonseomsetningen i avisa redusert med 25 prosent. Samtidig er opplaget falt helt ned til 11.794 eksemplarer.

Det er altså en bitteliten avis vi snakker om, mens statsstøtten er alt annet enn bitteliten: Produksjonstilskuddet for i fjor var på hele 26,4 millioner. Nesten hele dette beløpet går med til å trykke den bondevennlige avisa og sende den ut til alle landets mest grisgrendte strøk.

Disse fikk mest pressestøtte i år

Det sier seg selv at dette er dyrt. Bryter vi ned tallet blir det 2 238 kroner pr abonnent. 

Samtidig sliter ansvarlig redaktør Mads Storvik med et nesten uløselig dilemma:

Til avisa Journalisten forteller han at han i helga var på Dyrsku'n i Seljord. Der møtte han sine kjernelesere. De fleste av dem sto der bredbent og holdt på sin gamle støtsikre Nokia med store taster. Som er utmerket å ringe med. Men tilsvarende dårlig til å lese digitale aviser med.

Les saken i Journalisten her

Jeg har derfor et genialt lite forslag til Storvik og Kulturdepartementet: Hvorfor ikke bruke neste års produksjonstilskud til å kjøpe en moderne mobiltelefon til hver eneste en av de 11.794 abonnentene?

Dette vil være like billig, samtidig som det kan hjelpe Nationen å klare målet om å konvertere 70-75 prosent av abonnentene innen neste sommer.

Det vil også være et viktig bidrag til å digitalisere landsbygda.

Spøk til side:

Både Nationen, Dagsavisen og Vårt Land er riksaviser i akutt og vedvarende krise - uten mulighet til å klare seg uten omfattende subsidier. Det samme gjelder Klassekampen og en rekke lokal- og regionaviser.

Jeg vedder en god flaske vin på at innen fem år har de fleste av dem gjort som Nationen:

Det vil si digitale aviser på hverdagene, og kanskje en større, mer gjennomarbeidet papiravis eller magasin på lørdagene. Jeg tipper det samme skjer med den gamle kulturavisen Dagbladet.

Noen som vil vedde imot?

 

 

#Pressestøtte #Nationen #Vårt Land #Dagbladet #Nettavisen #Erikstephansen #Papiraviser #Digitalisering