*Nettavisen* Nyheter.

Elefanten i stortingssalen

Enda en gang har stortingsflertallet sagt nei til forslaget om lobbyregister. Det betyr at heller ikke i framtida skal du som velger få vite hvem som kommer til Stortinget for å forsøke å påvirke politikerne i den ene eller andre retning.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Bondelagsleder Nils T. Bjørke - forfatter av stortingsmeldinger.

Presseorganisasjonene er skuffet, og det er lett å forstå. Ikke bare hadde et slikt register vært en styrke for demokratiet og den generelle åpenheten i samfunnet vårt. Det hadde også kunnet legge fundamentet for mye god journalistikk:

Den og den organisasjonen har vært og besøkt den og den fra det og det partiet. Hvorfor det? Hva vil de? Hva er på gang?

Det hadde også delvis gitt pressen en viss følelse av "kontroll" med PR-byråene og kommunikasjonsrådgiverne som til enhver tid vaker i sivet der viktige beslutninger blir tatt. Både First House, Geelmuyden.Kiese og Burson-Marsteller er navn som kunne dukket opp i et slikt offentlig lobbyregister.

Eller kanskje ikke.

For bare i begrenset grad er det slik at for eksempel avhopperstatsråd Bjarne Håkon Hanssen fra First House selv tropper opp på Stortinget for å forsøke å påvirke sine gamle politikerkolleger. Han og de andre rådgiverne sitter heller i kulissene og trekker i trådene og gir strategiske råd om hvem kundene bør treffe og hva de bør si.

Det er jo derfor både Kommunikasjonsforeningen og Komm (bransjeorganisasjonen for kommunikasjonsbyråer) er positiv til et offentlig register: de klarer likevel utmerket godt å holde seg utenfor søkelyset dersom (den hemmelige) kunden ønsker det.

Men det klarer ikke den virkelige elefanten i rommet. Og det er påfallende hvordan partiene har klart å unngå at noen peker på den.

Eller rettere sagt elefantene. For det er minst tre av dem: Den ene heter LO. Den andre heter NHO. Og den tredje er landbruksorganisasjonene.

Disse er de virkelige lobbyistene i Norge. Fra den rødgrønne regjeringens tid går det atskillige historier om stortingsmeldinger som ikke bare er påvirket av disse organisasjonene. Men også direkte skrevet av dem. Det samme gjelder forslag og innspill i stortingskomiteene.

Hvor mye av Landbruksmeldinga som landbruksminister Lars Peder Brekk sendte ut i desember 2011 som var forfattet av lobbyister er det ingen som vet nøyaktig.

Men jeg våger påstanden om i alle fall brorparten av forslagene fra Bondelaget og Bonde- og småbrukarlaget gikk rett inn.

Tilsvarende har LO skrevet hundrevis av avsnitt i stortingsmeldinger for Arbeiderpartiet, på samme måte som NHO nå blir en betydelig bidragsyter til kommende meldinger - og til ny politikk for Høyre og Fremskrittspartiet på Stortinget.

Det er dette som er den egentlige årsaken til at bare Venstre, SV og Miljøpartiet stemte for lobbyregisteret.

Mens både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet stemte mot, med henvisning til at det ville være "tungvint å håndtere".

Jeg glemte visst Kristelig Folkeparti. De er selvsagt også mot. For kristenfolket er ikke så beskjedne lobbyister, de heller.

Fordelen med dem er at de ikke går så stille i dørene.

#lobbyregister #stortinget #nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag