Gå til sidens hovedinnhold

Enda en minister fra First House

Tor Mikkel Wara (Frp) kan være et godt valg som justisminister. Samtidig er det en fjær i hatten til First House - som også leverte Sylvi Listhaug til Solberg-regjeringen.

Kommunikasjonsbransjens inntog i norsk politikk har vært beskrevet mange ganger. Særlig har First House vært mye omtalt - og omstridt - i rollen som mer eller mindre lyssky bakspiller for politiske vedtak.

Også den avgåtte justisminister Sylvi Listhaug kom fra First House da hun ble landbruksminister i 2013, med påfølgende krav om karantere og offentliggjøring av kundelister.

Liknende krav kan sikkert komme også nå.

Ellers er det verdt å merke seg at First House ble tuftet på samrøret mellom politikk og kommunikasjon. Byrået ble startet for snart ti år siden av to avhoppere fra Stoltenberg-regjeringen - tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen og tidligere statssekrætær Jan Erik Larssen ved statsministerens kontor (SMK).

LES OGSÅ: Keiserens nye First House

Med seg hadde de Per Høiby, storebroren til kronprinsesse Mette Marit - som også i dag er en av lederskikkelsene i selskapet.

Og også i dag rekrutterer First House friskt fra det øverste skiktet i politikken. Tidligere FN-ambassadør Morten Wetland har lenge vært med på laget (kjent fra Kina-skandalen), og av de nylige rekrutteringene kan nevnes Ole Berget - tidligere statssekretær for finansminister Siv Jensen.

Det ferskeste "trofeet" er likevel Sigbjørn Aanes, nylig avgått statssekretær med ansvar for kommunikasjon ved statsminister Erna Solbergs kontor. Han skal bare gjennom noen måneders karantere først.

I seg selv er det ikke noe galt i at tidligere topp-politikere etablerer seg som konsulenter som gir råd til næringslivet og andre som må forholde seg til topp-politikere og styringsverk.

Les Gunnar Stavrum: Liberalisten som kommer inn fra kulden

Problemet er når samrøret blir for tett, eller når virksomheten forsøkes skjult.

I så måte er det ingen hemmelighet at Tor Mikkel Wara har arbeidet i kommunikasjonsbransjen i en årrekke, både i Geelmuyden.Kiese og Madland og Wara før han begynte i First House i 2010.

Wara satt på Stortinget for Fremskrittspartiet i fire år fra 1989 1993, og ble lenge ansett som selveste kronprinsen som skulle ta over etter Carl I Hagen.

Han tilhørte imidlertid liberalistfløyen i partiet sammen med Pål Atle Skjervengen, som tapte den interne kampen i partiet mot folk som Fridtjof Frank Gundersen og Jan Simonsen.

Tor Mikkel Wara meldte seg derfor ut av ungdomspartiet i 1994, i protest mot de etter hvert svært så kjente utrenskingene på Bolkesjø.

Etter at Siv Jensen ble partileder, har Tor Mikkel Wara engasjert seg i partiet på nytt, og har flere ganger spilt en sentral rolle som rådgiver for partiet i valgkampene.

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken