RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen
Sist oppdatert:

Eriksen og Solvang på slakk line

I går gikk NRK-journalistene til streik, og allerede i dag er det tilløp til krangel mellom partene.

I en streik er det svært lite som skal til før det tar fyr mellom en ansatt som Fredrik Solvang (t.v.) og en sjef som Thor Gjermund Eriksen.
I en streik er det svært lite som skal til før det tar fyr mellom en ansatt som Fredrik Solvang (t.v.) og en sjef som Thor Gjermund Eriksen. Foto: Scanpix

Streik er et normalt og høyst legalt virkemiddel i vårt demokrati. Så når NRK-journalistene går til streik og rammer selveste nasjonaldagen - er de i sin fulle rett til å gjøre akkurat det.

Men de fleste som har vært i streik vet at streik koster. Samme hvor mye partene blir enige om å følge reglene til punkt og prikke, at dette ikke skal bli personlig, så ender det ofte med dårlig stemning og i verste fall med dype konflikter som kan ta årevis å rette opp igjen.

Les også: Dette sa NRK-journalistene nei til

Dette vet selvsagt NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, som i dag tok beslutningen om likevel å lage en begrenset 17. mai-sending fra Oslo i morgen:

Noman Mubashir, som er organisert journalist i streik, blir tatt ut den planlagte sendingen, mens uorganiserte Fredrik Vareide og Haddy N'jie jobber som planlagt.

Noman Mubashir er solidarisk med sine streikende kolleger.

Det er ikke vanskelig å se at dette er provoserende for de som streiker. Streikeleder Richard Aune sier at NRK ikke bør være kreative på hvordan de bruker uorganiserte under streiken. 

Og Fredrik Solvang, profilert programleder i Dagsnytt 18, sier at han tenkte bare "WTF" (what the fuck" eller "hva faen") da han hørte det.

- Jeg synes det er veldig synd at NRK gjør det. Det undergraver effekten av streiken, sier han til VG.

Det er riktig.

Men samtidig er det kringkastingssjefens soleklare plikt å gjøre nettopp det - å forsøke å begrense skadevirkningene. Om han ikke hadde gjort det, hadde han ikke gjort jobben sin.

NRK taper ikke økonomisk på streiken. Men de kan lide store tap i omdømme blant seerne.

Og her går både NRK-sjef Eriksen, streikeleder Aune og programleder Solvang på slakk line. For i en slik situasjon er det lite som skal til før motparten blir provosert, såret - eller fly forbannet, fordi det er så mye som står på spill.

Ett skjevt ord, og du er "fucked" - for å holde oss i terminologien.