RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen
Sist oppdatert:

Erna og Trump - og Eirik Raude?

En velopplagt Erna Solberg så virkelig ut til å ha funnet den mest effektive inngangen til USAs president Donald Trump i går: Økonomi, økonomi, økonomi.
Statsminister Erna Solberg snakket økonomi, og dermed fant hun tonen med Donald Trump.
Statsminister Erna Solberg snakket økonomi, og dermed fant hun tonen med Donald Trump. Foto: Scanpix

Her hjemme ble møtet omfattet med enorm interesse, antakelig grunnet en uforutsigbar president og et solid innslag av norsk patriotisme. 

"Det er i slike situasjoner vi alle sitter i sofaen hjemme og heier på Erna", skrev jeg i onsdagens blogg. Og det kan se slik ut i dag også:

De norske reaksjonene ser ut til å være utelukkende positive, uansett partifarge, og årsaken er utvilsomt godt fotarbeid fra den norske delegasjonens side.

Erna Solberg gikk rett på økonomi, og nesten bare økonomi, og blåste en lang marsj i alle de velmente rådene om å overøse den forfengelige Trump med smiger og komplimenter.

Før økonomi er den amerikanske presidenten definitivt interessert i, noe som også straks viste seg i Trumps ualminnelige positive tilbakemeldinger.

Ifølge Solberg er det trolig første gang Trump får høre at Norge faktisk går med handelsunderskudd i forhold til USA - det vil si at vi kjøper mer fra dem enn de kjøper fra oss.

Må overøse Trump med komplimenter

Dagens friskeste råd om hva Erna Solberg bør si når hun møter Donald Trump senere i dag, var det en kvinnelig Oslo-student som sto for i en enquete i Dagsnytt i morges: - Grab me by the hand, not the pussy! Siden den lattermilde kommentaren gikk gjennom sensuren i NRK, kan den vel siteres her også.

Eller i Trumps terminologi: at vi er en "god kunde". På pressekonferansen etterpå ga han også tydelig uttrykk for hvor imponert han var over Norges betydelige produksjon av elektrisitet fra vannkraft.

Så er det da også den enorme Tesla-importen som er en av hovedingrediensene i den norske Amerika-handelen. Ved siden av amerikanske kampfly, naturligvis, som det antakelig vil bli skrevet mer kritisk om etter hvert.

Og som den tidligere svenske statsminister Carl Bildt ikke kunne dy seg for å kommentere:

Det mest spesielle fra Trump-pressekonferansen i går kveld var likevel at den amerikanske presidenten valgte å trekke fram den norske vikingen Eirik Raude som eksempel på modige, initiativrike nordmenn som tidligere hadde utført dristige og eventyrlige sjøreiser.

Ifølge sagaen er Eirik Thorvaldsson opprinnelig fra Jæren, og den første nordmann som oppdaget og senere ble landshøvding på ... Grønland. 

Leiv Eriksson på sokkel i St. Paul i Minnesota

Men hva har det med Amerika å gjøre, vi du kanskje spørre. Hvorfor trakk Trump fram akkurat han?

Og her er det at spekulasjonene kan begynne:

Jeg tror dette var ganske bevisst uttenkt av Trumps taleskrivere. Mannen som etter hvert fikk tilnavnet "Raude" - enten pga sitt røde hår og skjegg, eller sitt "ilske humør" (Wikipedia) - har ingen særskilt tilknytning til Amerika.

Men han var faren til Leiv Eriksson.

Og han er som kjent nordmannen som oppdaget Amerika. Men det kunne kanskje ikke Trump si, i frykt for å fornærme den spansktalende heiagjengen til Colombus.

Men dette er bare spekulasjoner. Vi patriotiske nordmenn kan uansett velge å ta hintet.

Se video av pressekonferansen her: