Et angstridd NAV

 


NAV-direktør Joakim Lystad. Foto: Vidar Ruud (NTB/Scanpix).

Omsider kom det første svaret fra sjefshold i NAV om bilstøtten til kjendismegler Odd Kalsnes. NAV-direktør Joakim Lystad skjøv fungerende tjenestedirektør Anne Lieungh foran seg. Hun stilte på kort varsel.

Det er et underlig intervju, der alle svar er godkjent og kontrollert av NAVs kommunikasjonsavdeling. Delvis vil ikke tjenestedirektøren si noe på grunn av taushetsplikten. Delvis kan hun ikke svare fordi hun ikke kjenner reglene godt nok selv.

Så da er vi forsåvidt like langt, selv om Anne Lieungh innrømmer at saken kan virke urimelig.

Intervjuet kan du lese her: Skjønner at saken kan virke urimelig

Om du er interessert i byråkratisk tankegang og språk, bør du lese intervjuet - og særlig den skriftlige redegjørelsen fra kommunikasjonsavdelingen i slutten av artikkelen.

Her får vi et innblikk i hva som kanskje skaper den desperasjonen enkelte NAV-brukere forteller om i møtet med et system de rett og slett ikke begriper.

Jeg har lest den omfattende redegjørelsen med beste vilje. Mitt forsøk på konklusjon er slik:

1) Det er bare likningsinntekten som legges til grunn. Formue spiller ingen rolle. Altså: Om Kjell Inge Røkke på papiret har null i inntekt et år, har han krav på NAV-støtte.

2) Det er bare eierskap til en bil som betyr noe. Altså: Om du eier en åtte år gammel Mazda, må du selge den. Om du derimot leaser en Aston Martin eller en Ferrari til 1,5 millioner, spiller det ingen rolle. Da kan du få NAV-bil i tillegg.

Nå rokkes min konklusjon av alle de vanlige NAV-brukerne som forteller noe ganske annet, nemlig om nitid gransking av formuesforhold og familieforhold og hvem som bor hvor og hvorfor.

Den opprinnelige saken kan du lese her: Eide luksushus og biler - fikk 150.000 i NAV-støtte

Men om konklusjonen i hovedsak er rett, hvorfor kan ikke NAV bare si det?

Vi har en rekke ordninger i Norge som ikke er behovsprøvd. Rikinger får subsidiert barnehage som alle andre, og alle får samme barnetrygd.

Kanskje vil vi ha det slik at rikinger får støtte til bil også?

Eller kanskje ikke. Til syvende og sist er dette et politisk spørsmål, men for å få en opplyst diskusjon om dette må NAV komme på banen og hjelpe til.

Hittil ser det ut som om NAV-direktør Joakim Lystads strategi er å ligge så lavt i terrenget at NAVs problemer går under radaren og ikke når avisspaltene. Det går an å skjønne, for et angstridd NAV som bare såvidt har slikket sårene etter alle startvanskene.

Men da svikter NAV sin oppgave. For det første må NAV-direktøren enkelt og greit kunne forklare reglene. Deretter må han våge å tone flagg: Om han synes reglene er for kompliserte, må han våge å si det. Og om han har forslag til endringer, må han våge å fortelle politikerne om det.

Først da kan politikerne ta kompetente beslutninger.

Les også: Mange av våre brukere vil oppleve denne saken som paradoksal

Les også: Statsråd gir politikerne skylden

#NAV #bilstøtte #funksjonshemmede #Nettavisen #erikstephansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.