*Nettavisen* Nyheter.

Gallionsfigurenes tid er forbi

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Både Fabian Stang og Trude Drevland ser ut til å måtte gi fra seg ordførerkjedet. Foto: NTB/Scanpix og Nettavisen.

Ved siden av det konkrete valgresultatet, som viser en betraktelig regjeringsslitasje, er det ett forhold som tydelig kan leses ut av kveldens valgprognoser og -resultater:

Det er at de "populære gallionsfigurenes " tid ser ut til å være forbi.

På forhånd har både Høyre og Arbeiderpartiet lagt atskillig prestisje inn i de to største byene Oslo og Bergen.

I Oslo har Fabian Stang vært tilnærmet rockestjerne i det som ofte har sett ut som en skreddersydd rolle som populær ordfører. Også Trude Drevland i Bergen har hatt sann hærskare av patriotiske tilhengere, til tross for både bedrageridømt ektemann og cruise-skandale med påfølgende permisjon.

Begge byene har parlamentarisme, der ordførerne reelt sett er gallionsfigurer uten særlig makt. Den er det byrådslederne som har. Likevel er det ordførerne som er kjørt fram som Høyres frontfigurer.

Arbeiderpartiet i Oslo har valgt direkte motsatt strategi: De har satset på byrådslederkandidat Raymond Johansen, en - om ikke akkurat anonym, så i alle fall atskillig "gråere" partisliter fra Youngstorget. Og en ordførerkandidat som var såpass anonym at da Nettavisen gikk ut på gata med bilder av Tone Tellevik Dahl for et par uker siden, var det få som overhodet dro kjensel på henne.

Så tyder altså fasiten (om vi kan kalle de foreløpige resultatene for det) på at både Stang og Drevland blir fratatt ordførerkjedene. Det var altså politikken som vant. Ikke personene. Det er de politiske sakene folk flest har vurdert og veid fram og tilbake, ikke fargerike personligheter.

Dels er det en lærdom for partiene. Dels er det en lærdom for oss i mediene, som jo har en nærmest ustoppelig tabloid trang til å ville personvinkle alt og alle.

Og dels er det en lærdom for alle oss kommentatorer, som gjerne gir både terningkast og karakterbok ut fra det vi ser i partilederdebatter og hvordan den enkelte politiker framstår på TV.

Et eksempel på det er Knut Arild Hareide, som av mange ble utropt til valgkampens vinner - nettopp på grunn av TV-debattene. Det vises ikke på resultatene. Et motsatt eksempel er Senterpartiet, som har vært tilnærmet anonym i valgkampen. De gjør et kjempehopp i høyet.

Det gjør også valgsensasjonen MDG. Ingen kan påstå at Rasmus Hansson er noe utmerket sjarmtroll.

Resultatet vil uansett føre til at både medievitere og statsvitere vil sette seg ned og klø seg i hodet:

Hva kan årsaken være til de populære gallionfigurenes faller såpass hardt som de gjør? Er det en reaksjon på at folk føler seg undervurdert? Spiller sosiale medier inn på annen måte enn vi tidligere har trodd?

Derom kommer de lærde til å strides. For demokratiet er det kanskje uansett en seier.

#valg2015 #ValgOslo2015 #FabianStang #RaymondJohansen #TrudeDrevland #ValgBergen2015 #Nettavisen #ErikStephansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag