Heia Hadia Tajik

Klikk på bildet for å forstørre.

 


At Hadia Tajik (bildet) tok initiativ til å møte Hege Storhaug er en tung symbolhandling. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.

I dag vil jeg gi en uforbeholden hyllest til Hadia Tajik.

Jeg har tidligere gitt henne honnør for måten hun taklet presset på, da hun i mai i år fikk spørsmål fra "Jeanette" gjennom Human Rights Service om hvorvidt mannen hennes hadde konvertert til islam da de giftet seg.

Jeg var en av dem som støttet "Jeanette" den gangen, og presset hardest på Tajik om at hun måtte svare. Fordi det var et helt legitimt spørsmål, og fordi spørsmålet hadde overordentlig stor interesse for mange unge muslimer.

Det var ikke så få medier og kommentatorer den gangen som deltok i et regelrett hylekor mot "Jeanette". Det var både "hårreisende" og "frekt" å spørre om en slik privat ting, mente de. Enkelte syntes også det var direkte latterlig.

Les her: Når VG latterliggjør de svake

Men Tajik syntes ikke det var verken hårreisende eller latterlig. Hun syntes sikkert det var vanskelig, men etter en tenkepause kom hun med et svar som vil bli stående:

"Slik er det: Jeg er muslim. Min mann er ikke muslim."

Videre:

"Andre kan ikke definere min religion for meg. Jeg er født med et hode, og liker å bruke det. Hvis Gud ikke er enig, blir Hun og jeg nødt til å snakke sammen. Lenge."

Og i går møtte hun altså den kontroversielle innvandringsskeptikeren Hege Storhaug fra Human Rights Service til intervju hos Aftenposten.

Her kom det fram at Tajik ønsker forbud mot hijab i barneskolen. Begrunnelsen hennes er at hijab er et seksualisert plagg, som brukes til å dekke over det "attraktive" håret til kvinner. En hijab på en tiåring betyr altså at hun kan ses på som seksuelt attraktiv.

I seg selv betyr dette at Hadia Tajik igjen går foran som moderne muslim, og forsøker å definere hva det betyr å være europeisk muslim i et vestlig, demokratisk samfunn.

Men selve møtet mellom Storhaug og Tajik er kanskje det viktigste:

Nettavisen-bloggeren Hege Storhaug har lenge vært selve hat-objektet til den innvandringsvennlige "venstresiden" her i landet. En av de første som satte fokus på det, var Kjetil Rolness i sin kronikk Hatet mot Hege for to måneder siden. For det har han fått atskillig pes.

At Hadia Tajik tok initiativ til et felles intervju med Storhaug, er derfor en tung symbolhandling.

Så kan du si at Storhaug kvitterte i går, med sitt utsagn om at "mange sauser sammen muslimer i en gryte og så rører de rundt". Dette har nettopp vært hovedkritikken mot Storhaug, at hun har generalisert - og snakket om "muslimer" som en, udemokratisk, middelaldersk, kvinnefiendtlig gruppe. Min honnør går derfor til Storhaug også.

Om møtet mellom de to kan peke framover mot en tilnærming i den betente flyktninge- og innvandringsdebatten i Norge, så vil det være svært kjærkomment. Slike håndslag mellom gruppene er høyst nødvendig og ønskelig.

Så gjenstår det selvsagt å se:

På samme måte som Storhaug har vært hat-objekt, har også Hadia Tajik vært hat-objekt nummer en - for den innvandringsfiendtlige "høyresiden".

Nå går det kanskje an å håpe på at noen av de verste haterne kan gi Hadia Tajik ørlite kred, de også. At de kanskje innser at det muligens ikke stemmer likevel, at hun er en femtekolonist som egentlig i hemmelighet arbeider for å slavebinde oss alle og innføre sharialover her i landet. Jeg sier bare:

Heia Hadia!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.