*Nettavisen* Nyheter.

Kan vi ikke snart slutte med dette velmeneriet?

Friday

Klikk på bildet for å forstørre.

 Noen veldig velmenende mennesker bytter navn fra juleball til vinterball, og dermed har vi det gående.

I går kunne Nettavisen bringe historien om Runni ungdomsskole i Akershus som døper om juleballet sitt til vinterball, fordi ledelsen og foreldreutvalget (FAU) ved skolen ønsker at arrangementet skal være åpent for alle - uansett kultur og religion.

Fra før har vi hatt skoler som har sluttet med nisseball. Noen har kastet ut juletreet, andre kaller det vinteravslutning i stedet for juleavslutning. Eller lysfest.

Reaksjonene lar ikke vente på seg. For eksempel i Nettavisens kommentarfelt. Her kan vi lese at dette er et "knefall for islam". "Trist at det norske ikke er godt nok lenger". "Hvorfor skal vi tilpasse oss dem - og ikke omvendt?"

Men hvem er det egentlig som står bak dette - unnskyld uttrykket: tullballet?

Er det virkelig muslimene?

Nei, i alle fall ikke de religiøse muslimene jeg kjenner. De sender heller barna sine på den ordentlige julefesten i kirka enn på den blasse "lysfesten" i samlingssalen. Og de har ingenting imot nisseluer. Eller juletrær. Eller Lucia-feiring.

Da er det vel ateistene eller de gudløse human-etikerne, da?

Neida, i forrige uke sendte Human-Etisk Forbund ut et ordentlig nissebilde og skrev i Fri Tanke at heller ikke de er motstandere av jula.

(tektsen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Human-etikerne er lei av å bli beskyld for å være mot jul og Lucia-fest og har sendt ut et ordentlig nissebilde av ledelsen. (Foto:HEF)


Men hvem er det da som står bak?

Også her er det en i kommentarfeltet som skisserer en mulighet, og som spør om det kanskje kan være "noen litt for ivrige nordmenn som tror de gjør muslimer en tjeneste?"

Jeg tror han er inne på noe. Jeg mistenker en udefinert gruppe av svært velmenende mennesker, noen ekstra tolerante, ekstra forståelsesfulle, som så gjerne ikke vil støte noen.

Noen som er mer katolsk enn paven, om vi skal holde oss i den kristne terminologien, eller enda mer muslimvennlige enn muslimene selv, om du vil.

Jeg tror de er gode mennesker som vil godt. Og egentlig er det jo fortjenstfullt at de ønsker alle velkommen, at de vil være inkluderende og ikke ekskluderende.

Men de er kanskje ikke klar over at de oppnår nøyaktig det motsatte av hva de ønsker. At de faktisk fyrer opp under fordommer mot mange som gjerne vil ta del i norske juleskikker, som kanskje til og med synes det er riktig artig med disse røde nisseluene ...

Jeg synes vi nå ved inngangen til advent skal bli enige om en ting: De fleste av oss liker jula godt. Vi liker juletrær og nisseluer, julepynt og gløgg, og adventskalendre og Luciafeiring, kakemenn og julemanna - som det heter der jeg kom fra.

Det skal vi holde fast på. Det har jo ingenting med kristendommen å gjøre, uansett. Vi synes bare det er fint - og det er vel begrunnelse god nok?

Så helt til slutt: Det kan hende det finnes enkelte muslimske mørkemenn der ute, som ikke liker dette juletullet og som klager til skoleledelsen. På samme måte som det finnes andre mørkemenn, for eksempel fra Vestlandet, som ikke liker at det skal danses på det før omtalte skoleballet på Rønni ungdomsskole i Akershus.

Men vi trenger ikke bry oss om dem heller.

#Jul #juletradisjoner #religion #HEF #Nettavisen #ErikStephansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.