Kan vi stole på Facebook?

 


Slik svarte Facebook mange av Nettavisens lesere i helga. Noe annet svar var ikke mulig å få.

Denne helga opplevde Nettavisen å bli blokkert av Facebook. Den amerikanske giganten nektet å la våre lesere dele Det store intervjuet med forfatteren Halvor Fosli med hverandre.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mange mente det var fullstendig vanvittig at et intervju kunne bli "sensurert" på den måten. Den eneste vi ikke fikk reaksjon fra, var Facebook.

Les intervjuet med Halvor Fosli her.

Les om Facebook-blokkeringen her

Les også min blogg: Frykt og avsky i Groruddalen

I dag mandag har Facebook lagt seg flat og beklaget hendelsen. Kommunikasjonssjef for Norden, Peter Munster, forsikrer at det ikke er innholdet i intervjuet som var problemet, men at det utelukkende skyldes en teknisk feil.

Det tror jeg ham på.

Rett og slett fordi det virker ganske usannsynlig at en multinasjonalt teknoligiselskap skulle ha noe slags "tankepoliti" som sitter og modererer den norske innvandringsdebatten. Vi vet at de har lav toleranse overfor og pupper og naken hud. Vi vet også dyremishandling raskt blir stoppet. Men jeg har liten tro på at Facebook ønsker å ha noen mening om en norsk debattbok.

Munster tilbakeviser også teorien om at intervjuet skal ha vært utsatt for noen slags kampanje, og at det har blitt stoppet automatisk fordi noen har rapportert det som "upassende".

Problemet er likevel at ingen utenforstående har noen reell innsikt i hvordan den amerikanske giganten arbeider. Det har derfor avgjørende betydning at Facebook snarest avklarer hvilke tekniske problemer som forårsaket blokkeringen. Det kan ha vært en feil hos Facebook, eller det kan ha ligget elektroniske "bugs" i selve artikkelen hos oss.

Men i slike tilfeller holder det ikke med et svar på generelt grunnlag. Dette må Facebook kunne svare konkret på - også for å stoppe eventuelle konspirasjonsteorier.

Den store kommunikasjonsmessige blunderen er jo også at Facebook lar det gå over to døgn før de finner det bryet verdt å svare sine norske Facebook-brukere og Nettavisen-lesere om hva som har skjedd. I en norsk medievirkelighet er dette rett og slett uforståelig og uakseptabelt.

Mange utenlandske mediehus, blant andre New York Times og The Guardian, har i år snust på et nærmere samarbeid for distribusjon av nyheter gjennom Facebook. Også norske medier har i økende grad gjort seg avhengig av delinger på det sosiale nettstedet.

Helgens hendelser viser at det kan være en farlig vei og gå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.