*Nettavisen* Nyheter.

Klem en muslim, du også

Klikk på bildet for å forstørre.

 I dag var vi alle litt reddere for skjeggete unge menn på T-banen.

(OBS: Denne bloggen ble publisert 8. januar 2015)

I dagene som kommer vil vi også se litt skjevere til unge kvinner med hijab.

Det er forståelig.

- De kaller det Frankrikes Utøya, sa norske Eirik Waage Gismervik på Place de la Republique i Paris i går kveld. Han var til stede på avskymarkeringen etter massakren mot Charlie Hebdo.

Parallellen er slående. Men det er også en viktig forskjell: Denne gangen ble det virkelig, det som alle fryktet etter Utøya. Det var virkelig muslimer som sto bak.

Likevel fanget Nettavisens utsendte Simen Lønning et særdeles viktig poeng i Paris i går kveld. Folk som kom med hatmeldinger mot muslimer ble raskt stoppet.

Les saken her: Hysjet ned hatmeldinger

For her må vi være krystallklare:

Å si at de tre terroristene på noen måte representerer islam er som å si at Ku Klux Klan representerer kristendommen.

Denne type pervertert fanatisme bruker religion kun for å fremme sine egne politiske interesser. På samme måte som det var en pervertert nordmann som sto bak Utøya.

Særlig i opphissede situasjoner er det viktig å kunne klare å ha minst fire tanker i hodet samtidig:

1) Vi må ikke være naive. Vi må ha høy beredskap mot kriminelle elementer som kan være ute i samme ærend, eller fiske i rørt vann. Derfor er terroren i Paris et legitimt argument for å ønske Mulla Krekar utvist og saumfare norske Syria-krigere på nytt.

2) Vi må kreve at norske imamer og muslimske lederfigurer tar krystallklart avstand fra terroraksjonen, på samme måte som amerikanske kirkeledere i sin tid tok avstand fra Ku Klux Klan og slo fast at raseskille var et klart brudd mot den kristne tro

3) Vi må fortsatt stå beinhardt på ytringsfrihetens prinsipper, og oppmuntre satirikere og andre religionskritikere til å fortsette sitt viktige arbeid for å bekjempe og latterliggjøre illegitim maktutøvelse fra religiøse ledere.

4) Men samtidig må vi omfavne våre medborgere som ikke har gjort noe annet enn at de har en annen religion. De er også ofre.

(kommentaren fortsetter under tegningen)

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Politimannen som ble henrettet med kaldt blod på fortauet i går hette Ahmed Merabet. Han var muslim. Foto: Twitter


For dette er en ond sirkel: Jo mer mistro unge, norske muslimer blir møtt med, jo mer får de lyst til å markere sin identitet.

Og hva gjør en ung mann da, som blir mistenkeliggjort på T-banen på grunn av skjegget? Jo, han gror det selvsagt enda lengre.

Det er jo ikke det vi ønsker. Det er det IS og Taliban ønsker!

Det er viktig å huske at mange muslimer i Oslo og Norge ikke er mer muslimer enn du og jeg er kristne. De elsker friheten i de vestlige demokratiene, tar seg en pils av og til, og jobber eller studerer hardt for å bli en fullverdig del av det norske samfunnet.

Noen er selvsagt dypt religiøse, men de er ikke verre enn en gjennomsnitttlig vestlandsk misjonsmørkemann. Det takler vi.

Derfor - i dag skal du klemme en muslim, du også.

De har behov for støtte. De har behov for at vi smiler til dem på gata, snakker vennlig til dem i butikken, og at vi spiller fotball sammen på løkka.

Slik hedrer vi Charlie Hebdot og den heltemodige sjefredaktør Stéphane Charbonnier best.

Og slik bekjemper vi IS best.

#CharlieHebdo #IS #Islam #Terror #Nettavisen #ErikStephanssen #AhmedMerabet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag