RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen

Liten tue velter stort NRK-lass

 

Ole Robert Reitan snakket ikke til Sylvi Listhaug likevel.

Denne uka så vi det igjen:

Hvordan et storstilt journalistisk prosjekt som kunne blitt så bra, så bra, kjører rett mot grøfta på grunn av en "bagatell".

NRK Brennpunkts dokumentar om "Matvarekrigen" hadde alt.

Journalistene hadde gjort grundig reseach og skaffet seg gode kilder.

De hadde en tidligere insider hos Norgesgruppen, som fortalte om hvordan de med vitende og vilje ydmyket leverandørene og innførte hylleplassavgift og andre sinnrike systemer som koster forbrukerne milliarder av kroner i bonuser, rabatter og markedsstøtte hvert eneste år.

De hadde bilder av produsenter som sprøytet kyllingfileter fulle med saltvann for å innfri de knallharde kravene om å være billigst.

De hadde den tidligere eieren av Jacobs på Nordstrand som fortalte at alt var bedre før.

Og ikke minst hadde de bilder av en hyperaktiv Ole Robert Reitan på scenen i Las Vegas foran 500 Rema-butikksjefer.

(Hvor kommunikasjonsavdelingen i Rema 1000 var da Brennpunkt fikk ja til å være med dit, er en gåte jeg skal la ligge her).

I tillegg fikk vi den menneskelige historien: Om den lille Hval Sjokoladefabrikk, som visstnok vinner alle tester, men som likevel ikke fikk være med i det gode selskap fordi de nektet å betale 1 million kroner i såkalt "markedsføringsstøtte". I stedet ble 15 tonn med glimrende marsipan destruert.

Som seere var vi bergtatt, og fullstendig med på dette går jo slettes ikke an - vi må få få en lov om god handelsskikk snarest!

Men så skjer det:

Under dagligvareleverandørenes høstmøte går Rema-Reitan på scenen igjen - også denne gangen breddfull av selvtillit og jovvial trønderhumor. Først tuller han med at det har vært så mange kjedelige talere her - som bare snakket og snakket uten å si noe, ja, "det var særlig da statsråden og konkurransetilsynet var her."

Her peker Reitan ut mot salen, og Brennpunkt klipper raskt til matminister Sylvi Listhaug som ser fornærmet/forulempet ut, mens Reitan fortsetter å snakke om Lov om god handelsskikk. En lov som Reitan aldri har forstått behovet for, sier han, mens Brennpunkt igjen klipper til en betenkt Listhaug.

Så er det bare det, at Listhaug ikke er der. Hun har forlatt møtet for lenge siden.

Du kan lese mer og se klippene her: NRK beklager Brennpunkt-klipp

Dermed skjener plutselig Brennpunkts fullastede vogn med god journalistikk av veien med et skrik. Brennpunkts troverdighet deiser i bakken, og drar med seg NRKs omdømme i fallet.

Rema 1000 kan med rette rase om "historieforfalskning" - og den påfølgende debatten dreier seg plutselig like mye om Brennpunkts arbeidsmetoder som om matvarepriser.

Deretter kan også denne NRK-saken havne i Pressens faglige utvalg, der PFU antakelig dømmer NRK uten å betenke seg noget særlig lenge om - dette er jo den mye omtalte "kryssklippingen" i rendyrket form. 

Alt på bakgrunn av det dramaturgiske ønsket om å hjelpe virkeligheten som fremdeles rir enkelte dokumentarfilmskapere.

Riktig nok var det verre før, da enhver dokumentar med tilløp til mulige uhumskheter måtte illustreres med mørke, uskarpe bilder og dramatisk musikk. Men nå måtte altså virkeligheten hjelpes igjen. Angrepet på Listhaug måtte overtydeliggjøres med å klippe inn et bilde av statsråden fra et helt annet tidspunkt.

Redaksjonssjef Odd Isungset beklager og hevder at de var i god tro, at "de som var til stede, trodde at hun var i salen."

Vi får tro ham på hans ord. For hvis det ble gjort bevisst, og at det kanskje også gjelder andre tilhørere, er det rett og slett pinlig 

Jeg som skriver dette sitter selvsagt i glasshus. Her i Nettavisen gjør vi store og små feil flere ganger hver eneste dag. De fleste blir påpekt umiddelbart av leserne våre, fordi en nettpublikasjon er så gjennomsiktig.

I TV er det annerledes. 

Jeg tror det var Trond Viggo Torgersen som en gang i oldtiden sa at han ble så overrasket hver gang NRK kom så høyt opp på troverdighetsstatistikken, fordi han jobbet i fjernsyn og visste at fjernsyn var det enkleste medium av alle å manipulere.

Den vanlige tv-seer har ingen mulighet til annet enn å tro det hun ser. Derfor stiller vi helt andre krav til en fjernsyns-dokumentar. Og derfor blir vi så ekstra provosert hver gang vi oppdager at vi er er blitt lurt.

...

PS:

Etter at denne bloggen ble skrevet, er det kommet fram at heller ikke Orkla-sjef Petter Ruzica satt i salen - selv om det i dokumentaren er klippet inn et bilde der han himler med øynene under Reitans tale.

Les mer om det her: NRK beklager - igjen

 

#Brennpunkt #Matvarekrigen #NRK #Rema100 #ErikStephansen #Dagligvarehandelen