*Nettavisen* Nyheter.

Når du nesten ikke tror dine egne øyne

Mange kvier seg for å ta kontakt med politiet, særlig når det gjelder seksuell trakassering eller voldtekt. Da må ikke politiet gjøre vondt verre.   Foto: Scanpix

Ukens mest oppsiktsvekkende sak må være den om jenta som anmeldte et seksuelt overgrep, men selv fikk bot for hasjrøyking. Den er stadig aktuell.

16.02.18 15:59

Det var VG som først skrev om den 15 år gamle jenta som anmeldte en jevnaldrende gutt for forsøk på voldtekt. Politiet sikret seg tilgang til mobiltelefonen hennes, for å sjekke hvilken kontakt det hadde vært mellom henne og gutten.

Og der fant politiet et bilde der jenta røykte hasj.

Derfor, etter at voldtekts-anmeldelsen ble henlagt etter bevisets stilling, sendte politiet henne et forelegg på 4000 kroner for ulovlig hasjrøyking.

En av dem som reagerte spontant var advokat John Christian Elden. Med et sterkt understatement fastslo han at det er "svært vanlig påtaleskikk å ikke opprette egne saker på overskuddsinformasjon fra ofre og vitne i straffesaker".

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Jentas far reagerte naturlig nok sterkt på boten, og har sagt han vil klage saken inn for Spesialenheten for politisaker. Det kan jeg godt forstå.

Det mest oppsiktsvekkende med denne saken, og som gjør at den stadig er like aktuell, er likevel dette:

Det er nå gått tre dager siden saken ble offentlig kjent. Og fremdeles har ikke politimesteren i Sør-Øst politidistrikt gått ut og beklaget episoden, sagt at det var en feil, en misforståelse - en litt for ivrig politiadvokat, ja hva som helst.

En politimann som har reagert, er politibetjent Max C. Thomsen i Oslo. I et innlegg til Politiforum skriver han forsiktig:

"Å bøtelegge overgrepsutsatte ungdommer for hasjrøyking sender et sterkt og uheldig signal, og kan i verste fall føre til at færre unge anmelder overgrep."

Nemlig.

Er det noe metoo-kampanjene har vist, er det hvor vanskelig det kan være, særlig for unge mennesker, å si fra. Og ikke minst hvor vanskelig det kan være å anmelde.

En politianmeldelse kan innebære timelange avhør. Du må rippe opp i ting du kanskje her mest lyst til å glemme. Du blir kanskje mistrodd. Kanskje latterliggjort. Så må du vente i uker og måneder. Og så blir kanskje saken henlagt.

Det er i det perspektivet jeg har vanskelig for å beskrive hvor dum jeg mener politiets oppførsel er.

For selvfølgelig vil denne historien føre til at enda færre jenter og gutter i den mest sårbare alderen vil anmelde eller si ifra.

Det ønsker vi slett ikke. Tvert om har de aller fleste vært klare og tydelige på at det må bli lettere å varsle om seksuell trakassering. Særlig når det gjelder unge mennesker.

Men det har bare gått tre dager. Det er håp i hengende snøre, som man sier der jeg kommer fra. Siste ord går derfor til John Christian Elden:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag