Gå til sidens hovedinnhold

Når rullegardinen går fullstendig ned


"Hva har egentlig Northug gjort Nettavisen?" Foto: Heiko Junge (NTB/Scanpix)

Det er lett å se at det norske folk er delt når det gjelder Northug-saken.

Noen synes det er forkastelig det han har gjort, og at han må ta sin straff som alle andre. Andre mener at det voldsomme medieoppstyret saken har skapt, i seg selv er en ekstrabelastning som bør gi strafferabatt.

En tredje - ganske stor - gruppe, har så innigamperæva forferdelig lyst på norsk gull i Falun at rullegardinen har gått fullstendig ned.

Her i Nettavisen har vi sett det tydelig de siste dagene. Kritiske artikler om Northug-saken etterfølges av en hale med innlegg. Mange kommentarer fra "folkedypet" er så ille at de blir tatt vekk straks. Andre er såpass usaklige at det ikke er særlig fruktbart å kommentere dem. De mer saklige er av typen:

"Bare fordi han er kjendis eller hva dere vil kalle han så trenger han faen ikke og bli mer trøkt ned en andre".

"Hva har Northug egentlig gjort Nettavisen? Maken til forfølgelse og mobbing offentlig har jeg sjelden sett."

"Tenk om det var du som gjorde en dum ting i fylla og fikk sånne konsekvenser, ingenting er gjort med vilje! La han få fred !!!!!!!!!!"

"Så Northug bør straffes RESTEN AV LIVET for dette feiltrinnet?"

Les også: Northug vil tjene på å sitte inne

Les også: Smakløs Notrhug. Smakløs mediestrategi

Svaret er enkelt:

Nei, han skal ikke straffes resten av livet. Men både Northug og andre Northug-tilhengere må finne seg i at saken omtales nå før saken skal opp. At "folket" vet hva domstolene holder på med, og hvorfor de dømmer som de gjør, er en av forutsetningene for demokratiet.

Foreløpig vet vi dette:

Northug fyllekjørte opp mot 90 km/t i en 40-sone. Han stakk av fra en skadd kamerat. Siden skyldte han på denne kameraten.

Hvilke karakteristikker som kan brukes om en som gjør slikt, skal vi la ligge her. Men tiltalen er faktisk mye verre enn noen hadde ventet, og vi kan gjerne si det en gang til:

Dette er ikke greit. Det er ikke greit med fyllekjøring. Det er ikke greit å stikke av. Og det er ikke greit å forsøke å legge skylda på en skadd kamerat.

Og fordi Petter Northug til de grader har vært et forbilde for mange barn og ungdommer, er det viktig å skrive om. Debatten etterpå er også viktig:

Er det slike folk idretts-Norge ønsker å ha som helter? Er det slike folk vi vil ha i den norske landslagsdrakta i Falun?

Mitt svar er nei. Men jeg skjønner de som mener at all medieomtalen selvsagt er en ekstrabelastning, og det forholdet må domstolen ta med i vurderingen.

Jeg er også enig i at Northug som alle andre skal ha mulighet til å reise seg igjen og komme tilbake - etter at han har fått sin dom og gjort opp for seg.

Men til dere som går i svart fordi noen pirker på skihelten deres, eller dere som ikke tåler at folk blir rystet, skuffet, lei seg eller forbannet fordi et idol kunne svikte så katastrofalt:

Tenk dere om en gang til. Tenk om det var en politiker som hadde gjort det samme. Eller en annen maktperson i samfunnet. Da hadde kommentarfeltene vært fulle av "likhet for loven" og "mannen i gata", ikke sant?

Jeg er av dem som mener at kommentarfeltet er en viktig utvidelse av demokratiet, nettopp fordi "folkedypet" kan komme til orde. Men vi må sannelig også våge å ta til motmæle av og til.

Og til Arve Arfeldt, som skriver "Nå begynner Nettavisen å vise sitt rette jeg. Lavpannet, bedriten SE og Hør-journalistikk. Takk for meg !!!!!!!!"

Honnør for at du skriver under fullt navn, Arve. Og lykke til. Du er velkommen tilbake som leser når du får tenkt deg om.

#Northug #Skiforbundet #Langrenn #Falun #Nettavisen #Erikstephansen

Reklame

Get Inspired: 7 kupp du gjør på sport og fritid