RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen

Nei, kong Harald fortjener ros i innvandrer-debatten

 


Halvor Fosli mener det er partipolitikk å invitere gjester på middag.

 

Forfatter Halvor Fosli har gått til frontalangrep på kong Harald på Facebook. Han mener det er «uhørt» at kongen og dronningen inviterte til flerkulturelt møte på Slottet i forrige uke, og har utdypet kritikken sin i et intervju med Nettavisen.

Jeg var en av dem som støttet Fosli i boka «Fremmed i eget land». Jeg mente, og mener fortsatt, at det er en av årets viktigste bøker, fordi han henter fram stemmer som ikke blir hørt, og belyser problemer vi ikke snakker om.

Les min kommentar her: Fykt og avsky i Groruddalen

Men når det gjelder kongen mener jeg Fosli bommer totalt.

For å si det forsiktig: Dette er et utmerket eksempel på hvordan «høyresida» og «venstresida» i innvandringspolitikken ofte reagerer kun på refleks.

Eller for å ta litt mer i: Dette viser hvordan den norske innvandringsdebatten har kjørt i grøfta og degenerert til et eneste stort FOR eller MOT.

For javel, la oss holde oss til budskapet i boka til Fosli da:  

La oss si at vi er blitt enige om at problemene han beskriver er viktige. Vi er blitt enige om at dette er viktig å snakke om. Vi må «tørre å ta debatten», som det heter.

Da må vi vel skape et klima å ta debatten i?

Da må vi vel finne oss et sted hvor vi faktisk kan sette oss ned og snakke om det?

I min bok er ikke dette engang å klare å ha to tanker i hodet samtidig. Det er fullstendig logisk: Hvis vi mener alvor med å ville snakke med noen, så kan vi ikke stå på andre sida av gata og kaste stein.

Derfor fortjener kong Harald full honnør og stjerne i boka for sitt flerkulturelle gjestebud i forrige uke. Det han gjør er jo nettopp å forsøke å skape et slikt klima.

Ifølge referaret i Dagbladet, som Fosli reagerer slik på, hadde Harald og Sonja invitert 80 gjester fra ulike trosretninger til Slottet. Jeg er ikke spesielt religiøs, men jeg synes det er helt i orden at det ved en slik anledning var både katolsk velsignelse, jødisk sang og muslimsk bønn. I tillegg var det hinduer der, og bahai, holister og humanetikere.

Jeg synes også det er flott at det ble spilt norsk folkemusikk og verdensmusikk fra andre hjørner.

Les John Olav Egelands kommentar her: Kongens prosjekt

«Dette er Norge anno 2015», sa kong Harald i sin tale. Og la til at det er nettopp det som er spennende: Fordi «den norske identiteten, sammensetningen av nordmenn, er i stadig endring.»

For det er nettopp det som er poenget:

Norge har endret seg. Det er en realitet. Det må vi forholde oss til. For noen er det spennende. For andre er det utfordrende. For andre igjen er det direkte vanskelig.

Jeg er enig med Fosli i at vi må snakke mer med de etnisk norske i Grorudddalen. Men det kan da umulig bety at vi IKKE skal snakke med muslimene og hinduene!

Skal vi våge å ta samtalen må vi også våge å ta med alle som har noe å bidra med.