RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen
Sist oppdatert:

Nygaard-saken som pågående politiskandale

Mange uttrykker glede over at Kripos endelig har tatt ut siktelse mot utenlandske statsborgere i Nygaard-saken. Da er det også på sin plass å kritisere politiet for årelang unnfallenhet.

Tidligere forlegger William Nygaard har i en årrekke vært styreleder i Norsk Pen, og en utrettelig forsvarer for ytringsfrihet. 
Tidligere forlegger William Nygaard har i en årrekke vært styreleder i Norsk Pen, og en utrettelig forsvarer for ytringsfrihet.  Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

I morgen er det 25 år siden Aschehoug-sjefen William Nygaard ble funnet skutt utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo.

Det er også den direkte årsaken til siktelsene, for å unngå foreldelse, kunne NRK melde i går. Ifølge NRK er det snakk om "flere" siktelser. Ifølge Dagbladet i dag er det snakk om to, mot en iransk statsborger og en mann med tilknytning til Libanon. 

Nygaard selv har aldri vært i tvil om at drapsforsøket hadde sammenheng med  utgivelsen av boka Sataniske Vers og den iranske fatwaen mot forfatteren Salman Rushdie fem år tidligere.

Marsjordren fra den beryktede ayatollah Khomeini i den islamske republikken Iran var klar: Alle som hjalp til med å utgi den "blasfemiske" boka - uansett hvor i verden - var medskyldige, og skulle drepes. 

Politi og ambulanse i Dagaliveien 11. oktober 1993.

Den japanske oversetteren av Sataniske Vers var allerede stukket ned og drept. Likevel var det norske politiet i ukene og månedene etter drapsforsøket opptatt av å finne mulige andre motiver for drapet. 

I ettertid er det lett å si at Norge den gang var et politisk naivt og uskyldsrent land som rett og slett ikke kunne forestille seg at et utenlandsk regime kunne motivere leiemordere til skarp terror her. 

Uansett har vi sett mer av det senere: 

Terroranslaget mot Twin Towers og Pentagon 11. september 2001. Karikaturstriden i 2005, og angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdot ti år senere, for bare å nevne noe. 

Boka om Nygaard-saken kom ut i 2010.

Årsaken til islamistisk terror er selvsagt mangfoldig. Men det finnes dem som antyder at manglende oppklaring av Nygaard-saken i lille Norge på 90-tallet direkte kan ha vært med på å gi terrorismen vind i seilene. 

At de vestlige demokratiene framsto som svake og handlingslammede. 

At vi ikke maktet å forsvare vår oppskrytte ytringsfrihet da "rettferdig harme" fra krenkede muslimer verden over traff oss utenfor en villa på Vinderen i Oslo en vakker høstdag.

Derfor er det grunn til å rose Kripos som endelig har klart å ta ut en siktelse mot to eller flere gjerningsmenn. For det må jo også bety at de endelig har nok materiale til å mene at de skal klare å oppklare saken - og kanskje få gjerningsmennene straffet. 

Samtidig er dagens siktelse en påminnelse om at politiet den gangen for 25 år siden må ha gjort en elendig jobb, at nåværende Kripos har hatt saken i hele ni år - og at det fremdeles er en skandale at saken ikke er blitt behandlet med det internasjonale alvor den fortjente. 

Odd Isungset

En som til stadighet har minnet politiet på dette, er NRK-journalisten Odd Isungset.  

Han har laget TV2-dokumentar om saken, han har skrevet bok om saken, og i 2011 fikk han den store Journalistprisen for sitt utrettelige arbeid med å bringe nye fakta i saken. 

Om noen skal roses for at det i dag foreligger en siktelse mot to eller flere gjerningsmenn, er det kanskje først og fremst ham.