Pute-politikk i Jaglands tid

 


Maktpolitiker Thorbjørn Jagland er ikke noe mobbeoffer. Foto: Europarådet

Så skjer det igjen: En nær pårørende rykker ut til forsvar for en eller annen som står i vinden. Meningen er så god, så god. Men resultatet er at store deler av det norske folk reiser seg og springer til putene:

På samme måte som vi trenger beskyttelse mot pinlige scener i TV-sofaen, trenger vi beskyttelse mot pinlig pute-politikk.

Denne gangen er det storesøster Kari Jagland Berntzen som tenker at lillebror trenger beskyttelse mot alle som er stygge mot ham.

- Ikke mobb broren min, sier hun til VG.

- Jeg har tidd stille i alle år, men nå har jeg fått nok, fortsetter hun, og tar et oppgjør med det hun mener har vært "langvarig mobbing" av broren.

Hadde hun bare holdt stille en stund til.

Saklig sett har hun jo et poeng, de fleste har det: Den direkte bakgrunnen var at kunnskapsministerens politiske rådgiver Magnus Thue kalte Jagland en klown på twitter - en melding han senere trakk tilbake og beklaget. Det gjorde han rett i.

Les også: Slik reagerte Erna

Men: Dette er ikke mobbing. Mobbing er når en sterk gruppe eller person plager en svak/forsvarsløs person eller part over lang tid.

Jagland er ingen svak part.

Han har vært en av Norges sterkeste og mest maktkåte politikere. Han har vært statsminister, stortingspresident og utenriksminister. Nå er han generalsekretær i Europarådet.

Man kommer ikke til slike posisjoner uten å kunne spillet, som noen ganger kan være mer enn brutalt. Å bli kalt klovn på twitter er i denne sammenhengen som en sommerfuglfis i kuling.

Å bli latterliggjort for "36,9", "Det norske hus", "Bongo fra Kongo" eller "Lier-engelsk" er naturlig og folkelig makthumor - med tradisjoner helt tilbake til hoffnarrene.

Det må en toppolitiker tåle. Det skulle bare mangle.

Les også Taperforeningen: Jagland er ikke noe mobbeoffer

I tillegg har Jagland mektige allierte. Særlig i det politiske miljøet, men også på privaten. Han er svoger til tidligere Dagsrevysjef, nå Corporate Communications-direktør Tom Berntzen. Han er nær venn av politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten.

Nå tror jeg ikke et øyeblikk at disse på noen måte står bak utspillet. Men storesøster Kari bør likevel ikke få så mye sympati for sin omsorg for lillebror Thorbjørn.

Da var det faktisk mye mer sympatisk da den bolde ektemann og ridder Sindre Finnes satt hjemme i tv-stolen og twitret om at programleder Ingunn Solheim burde sparkes fra NRK fordi hun var frekk mot Erna i valgkampen.

Eller da John Arne Riise rykket ut til forsvar for sin kone Louise Angelica fordi hun solgte luksusbruktvesker på nettet.

Men pinlig var det.

#Jagland #Nobelkomiteen# #Nobel #Nettavisen #ErikStephansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.