RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen
Sist oppdatert:

Skjær gjennom fylkeskrangelen

Kommunalminister Monica Mæland skal sette inn en megler i forhandlingene mellom  Troms og Finnmark. Hun burde heller skjære gjennom fylkeskrangelen jo før jo heller.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har overtatt ansvaret for å løse den store kommune- og regionfloken. 
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har overtatt ansvaret for å løse den store kommune- og regionfloken.  Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

For oss utenforstående har konflikten utvilsomt et ørlite komisk skjær:

Troms og Finnmark skal slå seg sammen, men klarer ikke å bli enige om hva den nye regionen skal hete. Heller ikke om hovedsetet skal ligge i Tromsø eller Vadsø.

Nei, var det noen som trodde det?

Tromsværingene mener selvsagt at regionen må hete noe med troms, og at hovedsetet selvsagt må ligge i Tromsø (75 000 innbyggere).

Mens finnmarkingene like selvsagt mener at det må hete noe med finnmark, og at hovedsetet skal ligge i Vadsø (6 000 innbyggere) - for ellers kan jo den bittelille ishavsbyen miste offentlige arbeidsplasser.

Skulle vi fulgt logikken fra liknende forhandlinger, for eksempel mellom Hordaland og Sogn og Fjordane, kunne vi kanskje foreslå å kalle den sammenslåtte regionen for "Nord-Norge", eller kanskje  "Nordland" - men upps, det er visst tatt fra før.

(De glupe fylkespolitikerne i Hordaland og Sogn og Fjordane har som kjent vedtatt å kalle sin region for "Vestlandet" - men det synes naturlig nok folk i vestlandsfylkene Rogaland og Møre og Romsdal er litt i overkant rart.)

Uansett: Dette er et altfor viktig spørsmål til å overlate til fylkespolitikerne i Troms og Finnmark. De kommer sannsynligvis ikke til å bli enige likevel - og om de blir enige, kommer det til å være i form av et corny kompromiss a la "Vestlandet".

Eller for å si det på en annen måte: Lokalpolitikere er vel og bra, men det er ikke alltid de finner lyset sånn helt av seg selv.

Så er det lett å skjønne kommunalministeren, som fremdeles prøver å si til NRK at dette ikke er et spørsmål som skal "avgjøres i Oslo". Hun vil naturlig nok ikke bli kalt "sentralist", for da kommer Senterpartiet og tar henne.

Men jo: Dette er et spørsmål som må avgjøres i Oslo - fordi det er i Oslo nasjonalforsamlingen og regjeringen sitter. Det er Stortinget som har vedtatt regionreformen, da er det regjeringens ansvar å se til hvordan det gjennomføres.

Det er allerede bestemt at Fylkesmannen i den nye regionen, altså den statlige representanten, skal sitte i Vadsø. Fylkesmannen er en slags vaktbikkje som passer på at fylket gjør jobben sin, og den kan godt sitte litt unna maktens sentrum - altså i Vadsø.

Men maktens sentrum, selve regionadministrasjonen, bør ligge i Tromsø - den overlegent største byen og det naturlige samlingspunktet både for næringsliv, kunnskap, kommunikasjoner, kultur og politikk.

Det vet nok Monica Mæland også. Men hun håper tydeligvis på at en megler skal utføre mirakler - og forsøker å tvinge de to stridende partene til å komme fram til dette helt frivillig av seg selv.

Åpen tvang er tross alt mer redelig.