RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen
Sist oppdatert:

Stakkars bittesmå fotball-menn

Enkelte menn med greie på fotball klager på fotballkommentator Lise Klaveness. Det skjønner jeg godt.

EKSPERTER: Kan virkelig Lise Klaveness (th) ha greie på fotball? Her sammen med Christian Nilssen og Tommy Barstein før mandagens kamp mellom Tunisia og England.
EKSPERTER: Kan virkelig Lise Klaveness (th) ha greie på fotball? Her sammen med Christian Nilssen og Tommy Barstein før mandagens kamp mellom Tunisia og England. Foto: Skjermdump NRK

Mange kvinner har tydeligvis ikke fått det med seg ennå. Derfor må noen ta på seg den tunge oppgaven å si sannheten:

Menn har det vanskelig.

Ikke bare har kvinnene tatt over universitetene, og dominerer både på medisinstudiene og jusstudiene.

De har tatt over politikken også, bare se på Erna og Siv og Trine som går der og soler og breier seg, mens flinke menn som Jan Tore Sanner, Bent Høie, Per Sandberg, Ketil Solvik-Olsen og Abid Raja må gå der og sture i skyggen som nestledere.

Slik er det blitt i næringslivet også:

Dyktige, dynamiske menn som konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i ærverdige Norges Handels- og Sjøfartstidende må gå bare på grunn av noen pauli ord om den begredelige kvinnesituasjonen i konsernet.

Og bare tenk på kongehuset. Når Ingrid Alexandra tar over etter sin far, må vi kanskje begynne å kalle det dronninghuset.

En av de få plassene vi ekte mannfolk (hittil) har hatt sånn noenlunde for oss selv, er fotball. Her har vi kunnet klumpe oss sammen i overfylte barer og rapt og gaulet om VM i Frankrike i 1998 og reist på gutteturer til Manchester og skrevet meterlange bøker med innsiktsfulle analyser om formasjoner og bakrom og fotballens betydning for latinamerikansk frigjøring.

Mens kjerringene holdt seg hjemme eller på kjøkkenet.

TRE AV FIRE: Et bilde som gikk viralt verden rundt allerede i 2014: Programleder Carina Olset og ekspertene Lise Klaveness, Lars Tjærnås og Anne Sturød under kampen mellom Spania - Chile. Skjermdump: NRK.

Så kommer plutselig denne Lise Klaveness.

Ikke bare har hun fått ansvaret for elitefotballen i Norges Fotballforbund, bare fordi hun har spilt noen skarve (kvinne)landskamper. Hun seiler inn som første kvinnelige fotballkommentator i NRK - under selveste VM!

Og det aller verste: Hun er en av de fotballkommentatorene som klarer å fullføre en hel setning, som bygger opp et resonnement, og som fører det man i gamle dager kalte et sobert språk.

Er det rart at noen på sosiale medier i fortvilelse skriver at "Ørene mine blør"? Eller ber om at noen må finne opp en knapp som kan mute akkurat henne?

Vi så det på "Heimebane" også, hvor ille det kan gå når kvinner forsøker seg i roller de ikke har forutsetninger for. Ikke hjalp det at en fyr fra Jævla Ålesund forsøkte å sette henne på plass heller.

OK, jeg gir meg her.

Jeg vet at ironi og sarkasme er livsfarlige øvelser på trykk. Ikke har jeg greie på fotball heller.

Derfor skynder jeg meg å stille meg bak tidligere kollega Davy Wathne, som heldigvis sier det de fleste menn mener i sakens anledning:

- Velformulert, innsiktsfull og ultrakompetent!

Så stå på, Lise Klaveness. Du er en fryd å høre på, og heldigvis vet du godt at du springer rundinger rundt alle de selverklærte ekspertene i de tusen hjem - både når det gjelder fotballkunnskap og -erfaring.

Kanskje klarer du å rydde opp i Norges Fotballforbund også.