*Nettavisen* Nyheter.

Sutrekoppene i First House

En celeber cat-fight er under oppseiling mellom kommunikasjonsbransjen og pressen. Igjen er det First House som er i skuddlinjen, og igjen oppfører byrået seg som den beste sutrekoppen i klassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Per Høiby - en av Norges mektigste menn. Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Bakgrunnen er en kommentar fra redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten, der Stanghelle viderebringer "gode, men ubekreftede rykter" om at kinesiske interesser skal ha leid inn First House til en kampanje mot Thorbjørn Jagland og Nobel-komitéen.

Les Stanghelles kommentar her: På svertetokt for kineserne?

Stanghelle har lest et innlegg fra First House-rådgiver Morten Wetland i Dagens Næringsliv i forrige uke. Her skriver den tidligere FN-ambassadøren om det han kaller sitt pinligste øyeblikk - den gangen Obama fikk fredsprisen. I tillegg avslører Wetland at Norges USA-ambassadør i Washington fikk seg en overhaling av amerikanerne i sakens anledning - de ville ha seg frabedt slik "underdanig smiger".

Det var mange som syntes det var underlig å gi fredsprisen til en president som så vidt var valgt den gangen. Det er ikke saken her.

Det interessante er den noe febrilske reaksjonen fra First House-sjef Per Høiby, som raskt og utenom vanlig sedvane gikk ut og dementerte ryktet på sine egne nettsider.

Les pressemeldingen her: First House har ikke Kina som kunde

Til Nettavisen påstår Høiby også pompøst at det er "utenkelig" at First House deltar i en debatt i det offentlige rom knyttet til et betalt oppdrag, uten at det ble opplyst hvem som var oppdragsgiver.

Hvor utenkelig det er, kan nok diskuteres. Men Høiby går videre, og truer med å klage Stanghelle og Aftenposten inn for Pressens faglige utvalg (PFU). Paragrafen Høiby truer med har nummer 4.14, og sier at "de som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger".

La oss være enige om et par ting:

Om Stanghelle hadde ringt First House og spurt om byrået var hyret inn av kinesiske interesser for å sverte Thorbjørn Jagland, hadde selvfølgelig Høiby svart at han ikke kunne kommentere hvem de hadde som kunder. Det gjør byråene alltid.

Det er jo nettopp Stanghelles provokasjon som gjør at Høiby må ut og dementere. Og tidligere har First House sannelig ikke veket tilbake for å bruke provokasjon som virkemiddel selv.

Dessuten: Per Høiby er en av Norges mektigste menn. Han leder et av Norges mektigste kommunikasjonsbyåer. At han skal trenge hjelp fra PFU for å hamle opp med Stanghelle og Aftenposten er nesten komisk. Selve intensjonen med PFU er å hjelpe "den lille mann" mot en stor og noen ganger altfor mektig presse. Her passer ikke Høiby inn.

Nå blir det selvsagt spennende å se om Stanghelle klarer å belegge sine "gode rykter". Uansett: Provokasjoner er ikke alltid skadelige. Noen ganger kan de være et glimrende virkemiddel.

Det tror jeg faktisk Per Høiby er enig med meg i, bare han får tenkt seg om.

#first_house #aftenposten #PFU #værvarsom #nettavisen #erikstephansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag