TV 2 er en sten

 


Påtroppende TV 2-sjef Olav T. Sandnes skal snart i forhandlinger med staten. Foto Bjørn Inge Karlsen (Egmont Publishing).

Det finnes mye underlig forskning i verden.

Denne uka kom for eksempel en rapport fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen som kunne fortelle at TV 2 er mindre lønnsom enn TVNorge fordi TV 2 har nyheter.

Begrunnelsen følger den samme Mor Nille-logikken som Ludvig Holberg beskrev i det berømte skuespillet om Erasmus Montanus. Lettere omskrevet kunne vi sagt omtrent dette:

En sten kan ikke flyve; TV 2 kan ikke flyve; Ergo er TV 2 en sten.

Forskningsrapporten fra professor Trond Bjørnenakk er bestilt av TV 2, og motivet for det skal jeg komme tilbake til.

Rapporten kan du lese mer om her: Taper stort på TV 2-nyheter

Kort summert hevder professoren at avtalen om allmennkringkasting og nyhetsdekning har svekket TV 2-lønnsomheten kraftig siden 2005, og at TV 2 i dag subsidierer nyhetssendingene.

- Hvis de hadde brukt sendeflaten, der konkurrenten TVNorge tjener uhorvelige mye penger, på en annen måte enn i dag, så ville de økonomiske resultatene sett annerledes ut, sier han til Kampanje.

Det er riktig at TVNorge kuttet ut nyhetssendingene for noen år siden. Men det er ikke derfor TVNorge er en suksess. TVNorge er en suksess fordi TVNorge-sjef Harald Strømme har vært helt usedvanlige dyktig i å dyrke fram norsk humor. Han har lykkes med knytte til seg akkurat de riktige komikerne, til akkurat riktig tidspunkt, og gjort TVNorge til selve "humorkanalen" i Norge.

Jeg nøyer meg med å nevne Ylvis, Lene Kongsvik Johansen, Thomas Gjertsen, Espen Eckbo, Bård Tufte Johansen og Harald Eia. Dette er et humorlag som tildels har feid både TV 2 og NRK av banen.

Og det er her TV 2 har sovet i timen. Noe som allerede har ført til at programavdelingen i TV 2 har hentet inn en rekke nye folk - fra nettopp TVNorge.

Professoren kunne jo for eksempel sammenliknet med TV3 eller andre kommersielle kanaler som heller ikke har særlig med nyheter, og sett hvordan sammenlikningen ble da?

Man kan jo like gjerne hevde at TV 2 har bygd sitt økonomiske resultat og legitimitet nettopp gjennom en massiv satsing på nyheter og aktualitet helt fra starten. Går vi ti år tilbake, ble TV 2 utpekt som selve debattkanalen to år på rad.

Samtidig var Nyhetene 21 vesentlig større enn i dag, og i tillegg var kanalen også Norges ukronede "Seriemester".

Siden den gang har suksesser som Holmgang og Tabloid forsvunnet, og det er lenge siden vi benket oss foran skjermen for å se Ally McBeal hver tirsdag Hadde jeg hatt penger, skulle jeg jammen betalt en forskningsrapport fra NHH som kunne dokumentere at det er nettopp dette som gjør at TV 2 i dag sliter økonomisk.

Men så er det jo ikke riktig at TV 2 sliter økonomisk heller. TV 2 går så det suser, og heldigvis kan verken avtroppende TV 2-sjef Alf Hildrum eller påtroppende Olav T. Sandnes se for seg et TV 2 uten nyheter.

- Det ligger i TV 2s DNA å ha et viktig samfunnsoppdrag, sa den nye TV 2-sjefen da han ble ansatt for noen uker siden, og dermed er vi tilbake til motivene for rapporten.

Ved utgangen av neste år går statens avtale med TV 2 som allmennkringkaster ut, og dermed er det snart forhandlinger. TV 2 har nylig inngått en tiårig avtale med det såkalte Media City Bergen om et gigantprosjekt i Lars Hilles gate, og trenger gode forhandlingskort for å hale mest mulig kroner ut av staten. Da er forskningsrapporten fra "bysbarnet" NHH gull verdt.

Dette er ikke det minste rart. Rarere er det at Norges Handelshøyskole lar seg bruke på den måten.

#TV2 #NHH #NRK #TVNorge #Nettavisen #Mediepolitikk #ErikStephansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.