*Nettavisen* Nyheter.

Uskyldige nordmenn og ville afrikanere

Nettavisen har i dag et intervju med jusprofessor Terje Einarsen, som mener at French-saken like mye er en norsk medieskandale som en kongolesisk rettsskandale. Bakgrunnen er at norske medier har holdt tilbake viktige detaljer fra rettssaken - angivelig av hensyn til vær varsom-plakaten.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Terje Einarsen er ingen hvemsomhelst. Han er tidligere lagdommer i Gulating, og mener at det kongolesiske rettssystemet slett ikke er så farsepreget som lesere av norske medier har fått inntrykk av. Om dette skrev han tidligere denne uka en Ytring på NRK. Den kan du lese her.

Jusprofessorens hovedpoeng er at rettssaken i Kongo har vært fundert på en høyst reell strafferettslig problemstilling: Enten begikk Moland selvmord på en bestemt måte, slik French har forklart, eller så ble Moland kvalt av French.

Men i dekningen av denne problemstillingen har norske medier bevisst underslått viktige detaljer, av hensyn til pressens Vær Varsom-plakat, som du finner her.

Men uten disse viktige detaljene har du og jeg heller ikke kunnet ta del i hele den vurderingen som kongolesisk rett har gjort. Det er jo selve forutsetningen for en fri meningsdanning, og selve grunnlaget for at vi kan mene noe som helst.

Heller ikke i Ytringen til NRK i ettertid fikk Einarsen bruke ord som "rep" eller "kniv". Selv om dette er helt sentralt i forklaringen fra French. I forklaringen sier French at han fant Moland på badet, og skar ham ned med en kniv, før han gikk og la seg igjen. Denne kniven ble ikke funnet etterpå, i hvert fall ikke på badet.

Den kongolesiske domstolen mener at Moland var for full og ruset til at han kunne ha begått selvmord på akkurat denne måten. Men det kan ikke du og jeg som lesere av norske medier få vurdere, angivelig fordi detaljer omkring dødsfallet kan anspore eventuelle andre selvmordskandidater til å gjøre det samme .

I stedet har norske medier vært full av historier om hvor idiotisk og "farseaktig" den kongolesiske rettssaken har vært. Og vi har blitt fortalt at svært dyktige tekniske eksperter fra norske Kripos har "frikjent" French. I skarp motsetning til de noe dummere kongolesiske ekspertene.

Jeg har den største respekt for fagfolk som sier at pressen må være varsom med å omtale detaljer rundt selvmord. Noen ganger bør selvmordet i det hele tatt ikke omtales.

Men dette må veies opp mot den generelle informasjonsplikten. Denne problematikken blir nå heldigvis tatt opp igjen av Reidun Kjelling Nybø, som er assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Hennes svar til Einarsen på NRK Ytring kan du lese her:

Det kan nemlig ikke være slik selvmords-regelen brukes til å skjule viktige fakta. Og det er jo akkurat det som er mistanken her: At norske medier igjen har løpt i flokk, og har latt seg bruke i nærmest propagandistisk øyemed.

Jeg ønsker ikke å ta stilling til skyldspørsmålet. Men det er ingen tvil om at "hovedhistorien" i norske medier har vært at her sitter en uskyldig hvit nordmann i et kongolesisk fengsel, utsatt for justismord av mer eller mindre "ville" afrikanere.

Einarsen skal ha honnør for at han gjør sitt til å balansere den oppfatningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.