RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Erik Stephansen
Sist oppdatert:

Vi har ikke peiling

Er verden kommet nærmere atomnedrustning etter toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un?

Kanskje var det en reell avtale som ble underskrevet. Eller kanskje var det bare et spektakulært tv-show.
Kanskje var det en reell avtale som ble underskrevet. Eller kanskje var det bare et spektakulært tv-show. Foto: NTB scanpix

Tja, den som visste det.

Vi vet fra før at verden vil bedras. Vi vet også at statsledere er vant til å gjøre gode miner til slett spill.

Men samtidig er det tydelig at de to statslederne har funnet tonen. De skilles som venner, snakker pent om hverandre - og har skrevet under på en avtale.

Men så deler ekspertene seg:

Leder Beatrice Fihn for Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), som fikk Nobelprisen i fjor, fnyser av hele greia - og kaller toppmøtet foraktfullt for en "photo-op" (arrangert fotoseanse).

Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo påpeker overfor Aftenposten at erklæringen er " meget vag og abstrakt".

Og direktør Henrik Urdal i Institutt for fredsforskning (PRIO) sier til Nettavisen at det er en kjempelang vei til konkrete resultater. Også forsker Stein Tønnesson samme sted mener det er skuffende at Trump ikke har klart å få en eneste innrømmelse fra Kim i forhold til det han har sagt tidligere.

Samtidig sier han til NTB at møtet er et "uhyre viktig steg på veien."

Geir Helgesen ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Univsersitetet i København er tydelig optimist, og sier til Nettavisen at den "trumpske" måten passer til den asiatiske måten å møtes på:

At lederne først skaper forutsetningene for forhandlingene, og så får staben en skarp ordre om å få det til å fungere.

I tillegg kommer også alle de folkelige reaksjonene, for eksempel fra Nettavisen-blogger Arild Rønsen - som sporenstreks vil ha de to til Oslo Rådhus for å motta Nobels fredspris allerede til høsten.

Og Simen A. Johannessen som er «jævlig urolig».

Mens Aftenposten-kommentator Therese Sollien peker på at en intensjonsavtale om fullstendig nedrustning på Koreahalvøya i seg selv er "noe i nærheten av et mirakel".

Det er nok riktig.

Men jeg tror likevel den ærligste tilbakemeldingen fra mange eksperter og kommentatorer foreløpig vil være:

Jeg har ikke peiling.

Kanskje var det en reell avtale som ble underskrevet, med tydelige skritt mot fred som vi vil se etter hvert. Eller kanskje var det bare et spektakulært tv-show som i hovedsak ble rigget med hensyn til de to statsledernes hjemmepublikum.

Derfor tror jeg den norske Nobelkomiteen bør holde på hestene litt til før de rir ut i solnedgangen hånd i hånd med Kim og Donald.

Ikke glem at den ene er en av verdens verste diktatorer. Og at begge har vist før at de kan ha et nokså omtrentlig forhold til sannheten.