RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

"Doodleoppdrett" av hunder - det glade vanvidd

Mannen som lagde den første doodle-blandingen, Wally Conrad, skapte en såkalt "labradoodle", blanding av labrador og puddel. I dag er han en sterkt angrende oppdretter. -Jeg har kreert en Frankenstein. For hver perfekte hund er det mengder av gale, sier han. I de siste årene har "doddle-oppdrett" av blandingshunder blitt en farsott her til lands. Men vet disse oppdretterne hva de gjør? Og hvorfor koster en blandingshund, en doodle,  mye mer enn vanlige rasehunder? Er denne skapelsen av nye hunderaser uansvarlig både for hunder og nye eiere? Mitt utgangspunkt: Det rene vanvidd!

Opprinnelig parret Conrad en puddel og en labrador for en familie i USA som egentlig ville ha en labrador. Imidlertid kan labrador fremkalle allergi hos allergiutsatte mennesker. Siden puddel går for å være allergivennlig, hadde Conrad derfor en filosofi om at blandingen nettopp ville bli det: allergivennlig. Det ble den ikke. Da andre fikk greie på dette, bredde samme type avl om seg. I Norge har denne type avl blitt enormt populær -  og sterkt kritisert fra de som oppdretter rasehunder. Er dette berettiget?

I Carolina Poodle Rescue i USA, sier Donna Ezell, en dame som har reddet puddeler i over 15 år, at de blandingene hun nå forsøker å redde verken samsvarer i størrelse, temperament eller i sykdomsbilde med den opprinnelige puddelen. Hun mener at disse blandingene er sykere og har et usikkert temperament i forhold til hva man gjennom raseavl på puddel har klart å få frem. Sammen med kollega Jaqueline Yorke påstår hun at hundene sliter med mye mer plager, både pels, hofteleddsdysplasi, allergiplager og andre plager enn renrasede puddeler. Er det virkelig slik?

Det som er sikkert er at man ikke får en allergivennlig hund ved skapelsen av  disse doodle-blandingene. Mange påstår også at de er befengt med sykdommer. Men er de sykere enn rasehunder?

I dag ser vi mikser av puddel med dobermann, schæfer, cocker spaniel, golden retriever, labrador, husky og vi vet ikke hva. I tillegg blander man doodler igjen. Bare på Finn.no ligger det hver eneste uke ute annonser for disse blandingshundene - med ofte identiske forklaringer på hundenes fortreffelighet. Felles for de fleste er høyere priser enn det man kan få kjøpt rasehunder for. Det siste eksemplet jeg så var en doodle-blanding av hollandsk gjeterhund og puddel. Valpene koste NOK 18.000,- pr stk. Ann-Cathrin Sved, som driver Kennel Aspehaugen i Hønefoss, er en av svært få oppdrettere av Hollandsk gjeterhund i Norge. Hun sier:

-Vi i vår klubb har oversikt over omtrent alle avlstisper i Norge og hvem som eier en slik hund. Tispen som det refereres til i annonsen på Finn.no, kjenner vi ikke til. Vi tar NOK 12.000,- når vi selger valper. En pris på NOK 18.000,- for en blandingsvalp er helt uhørt, sier hun.

Flere veterinærer vi har snakket med, sier at det ser ut som om de fleste doodle-blandinger er befengt med sykdommer og at avl ofte skjer på dyr som ikke er godkjent for avl i de respektive rasehundklubber. I redsel for å miste kunder samt støte godtroende valpekjøpere/hundeiere, vil ikke disse veterinærer stå frem med sine synspunkter. Som forfatter av denne bloggen, respekterer jeg det.

Men jeg kan bevise at avlen er tilfeldig. Her en tekst fra en annonse på finn.no:

"Jeg har en 5 år gammel Golden Doodle som jeg ønsker å bruke til avl. Han er helt sort, stor og flott, utrolig bra gemytt og utrolig lydig. Vi ønsker en hund til i familien, og håper å kunne få videreført hans flotte gener. 
Jeg søker en tilsvarende doodle som kan være en passende match, helst svart, med gode gener og godt gemytt. Må ikke bo i Oslo, men heller ikke på andre siden av landet." 


I en annen annonse selges såkalte Minidoodles til NOK 15.000,- De sier at hundene er etter høyt premierte foreldre, men det fremgår ikke hva slags raser som er parret, ei heller hva slags premier foreldrene har. Det står litt om bestefar, men er det relevant?

Og er dette seriøs hundeavl slik vi vil ha det? NEI!

Hvis noen kan kalle raseavl for useriøst, er det hypersuperuseriøst (for å skape et nytt ord) og samtidig det glade vanvidd. I de aller fleste tilfeller, vet man ingenting om sykdomsbildet til foreldre i generasjoner og omtrent hele bransjen som står bak doodles består av uerfarne og ferske oppdrettere. Fra mitt ståsted synes det, på bakgrunn av de priser som man oppgir på valper, at dette ofte er kun økonomisk basert uten å tenke på hundens eller nye eiereres ve og vel. Det finnes sågar et hundehotell i Norge som driver oppdrett av doodles i tillegg til innkvartering av hunder. De har langt over 60 valper pr. år til priser som langt overstiger prisene på de aller fleste rasehunder. 60 valper til NOK 15.000,- blir NOK 900,000,-. Jeg kan vanskelig tenke meg at det blir trukket skatt av dette beløpet siden hundeavl er regnet som hobby. Jeg kan heller ikke tenke meg at det er drivkraften om å skape den perfekte hund som ligger bak.

For øvrig vet jeg om raseoppdrettere som har over 250 valper registrert på sin kennel i Norge. Jeg sier ikke at dette rent økonomisk er noe bedre, men disse forholder seg stort sett til NKKs regler om avl.

Hva jeg forsøker å si? NKK, gjør noe. Nå! Nekt disse hundene registrering. Jobb mye mer med informasjon rundt denne former for useriøs oppdrett. Og til dere som vurderer å kjøpe en doodle. Tenk dere om. Og til dere som allerede har slike hunder. Ta vare på dem. De fortjener et godt og kjærlig liv. Men ikke bruk dem i avl. Vær så snill.

HVA MENER DERE?