Aksel Lund Svindal urettferdig utsatt for maktspill

Aksel Lund Svindal fikk seks færre fartsrenn(utfor og Super G) å kjøre enn det Marcel Hirscher fikk i tekniske renn(storslalåm og slalåm). Opprinnelig var det fire terminfestede, men med de to avlysningene i verdenscup-avslutningen i Lenzerheide i Sveits onsdag og torsdag, ble det i prakis 600 færre poeng å kjempe om for Aksel. Uflaks? Ja, men mest urettferdig. Attpåtil satte østerrikerne inn alt de hadde av krefter for å avlyse Super G-rennet. Her så vi politikk og maktbalanse i alpinsporten i praksis.

Men jeg er sikker på en ting: Aksel Lund Svindal er den moralske vinner av den totale verdenscupen i alpint sesongen 2012/2013. I alle fall hvis idrett skal være rettferdig. De to dagene jeg har vært i Lenzerheide, har gitt meg en særdeles flau smak i munnen.

Onsdag ble utfor-rennet for herrer avlyst. Det kan jeg forstå ut i fra de rådende forhold i løypa. Rennleder Hujara, sammen med generalsekretæren for alpint i FIS, kunne gjerne bestemt at dette rennet kunne utsettes istedenfor og kansleres. Riktignok er det innført regler om at man ikke utsetter renn i verdenscupavslutningen, men med tanke på skjevfordelingen i fartsdisipliner kontra tekniske renn, burde en overprøvelse vært vurdert. Her ble nest siste spadetak i graven for den optimale kamp om sammenlagtseieren tatt.

Likevel er det torsdagens avlysning og kanslering av Super G for herrer som for meg blir stående som den totale fiasko. Her ble siste spadtak tatt og rettferdigheten gravlagt. La meg først fortelle bakgrunnen for det som har skjedd:

Hadde Aksel Lund Svindal fått kjørt utfor og Super G denne uka samt gjort det bra i storslalåm og sanket poeng i slalåm søndag, kunne han, hvis Marcel Hirscher fra Østerrike ikke hadde levert toppresultater, hatt en fair sjanse til å vinne verdenscupen sammenlagt. Utfor og Super G-trofeet hadde Aksel i praksis allerede vunnet. Men værgudene, Hajara og østerrikske ledere ville det annerledes.

På start nr. 10 i Super G kom østerrikeren Klaus Kröll. Han kjørte ut og skadet skulderen. Det tok 19 minutter før lege ble sendt opp i bakken med helikopter. Da la østerrikerne inn protest. De mente at dette tok for lang tid, de mente at forholdene var skylda for at Kröll fallt – og at rennet derfor måtte avlyses. Det var selvfølgelig i deres særinteresse med en avlysning.

Når protesten derimot IKKE ble tatt til følge, bestemte østerrikerne seg for å trekke alle sine løpere fra konkurransen. Det gjensto 17 løpere på toppen, seks av dem var fra Østerrike. Ved å lagge et slikt press på rennleder Hajara, hadde ikke rennlederen noe valg. Han måtte avlyse. Han skyldte på forholdene.

Som Aksel sa til meg etterpå: -Jeg hadde gjerne kjørt.

Jeg var selv vitne til hvordan østerrikerne holdt på. Treneren deres sto ved siden av rennleder Hajara i løypa og de var i heftig diskusjon – noe tv-bildene viste. Samtidg var det hektisk telefonvirksomhet med alle i støtteapparatet til Østerrike. Lagets pressemann, som har som jobb å informere pressen, var hele tiden borte hos ORFs reporter som sto ved siden av meg i mixed zone med informasjon slik at dette skulle komme riktig ut i media.

Løperne selv, som sto igjen på toppen, ville derimot kjøre. De følte at dette var det mest rettferdige. Men som Marcel Hischer sa til meg nede i målområdet etterpå:

-Vi(østerrikerne) var ikke opptatt av rettferdighet…

Med det siktet han til kjørernes sikkerhet.

Jeg er derimot minst like opptatt av en annen sikkerhet. Den går på at idrettsutøvere skal sikres muligheter til å vinne trofeer på ærlig vis. Var det presset østerrikerne la på arrangør og rennleder et utilbørlig press? Burde rennet vært avlyst? Skal idrettskonkurranser avgjøres på denne måten?

For at ingen skal være i tvil: Marcel Hirscher er en fantastisk idrettsmann og en strålende alpinist. Han er alpinsporten fremtid. Samtidig representerer han den sterkeste nasjonen innen alpint og har et unikt og omfattende støtteapparat i ryggen som kjemper hans kamp på alle nivåer. Da er det IKKE lett å være enslig svale fra Norge selv om man er verdens beste og heter Aksel Lund Svindal.

For meg er derfor avslutningen i årets verdenscup en farse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.